У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Заходи державної підтримки кластерної моделі розвитку промисловості

     

      В умовах посилення глобалізаційних та кризових явищ країни та регіони прагнуть адаптуватися до нових умов, зберегти конкурентні переваги та нормальний рівень свого функціонування. Вирішення проблем саме промислового комплексу в сучасних умовах є нагальною потребою держави. Першочерговість проведення заходів державної підтримки та регулювання промислового комплексу пояснюється ключовим положенням промисловості у господарському комплексі. Зволікання з усуненням існуючих недоліків в цій сфері може привести до незворотних наслідків як для держави так і для окремих її регіонів. У зв’язку із цим виникла гостра необхідність поступової відмови від традиційних підходів управління промисловим комплексом до найбільш визнаних у світі, ефективність яких доведена практичним досвідом багатьох розвинутих країн. Таким підходом, на думку автора, є кластерний.

      Провідну роль у запроваджені та подальшому розвитку цього підходу, на нашу думку, повинна відігравати держава. Так, на початку XXI століття переважна більшість країн світу визнала необхідність цілеспрямованого державного регулювання економіки [11, 81]. При цьому на думку ряду вчених «в Україні промислова політика в її класичному розумінні взагалі відсутня» [63]. Тоді як в розвинутих країнах світу держава займає провідну роль в економіці і цілому і промисловості зокрема. Єдиних правил створення та застосування промислової політики не існує, кожна держава повинна сама обирати свій шлях. При цьому розробка та запровадження державної політики в сфері промисловості повинна враховувати специфіку функціонування країни та фази розвитку її економіки [63, 64]. Застосування кластерної моделі до функціонування та розвитку промислового комплексу пов’язане з реалізацією кластерного підходу. Спираючись на закордонний досвід слід відмітити тотожність кластерного підходу та кластерної політики. На тлі відсутності виваженої промислової політики в країні вважаємо за можливе врахувати кластерний аспект промислового розвитку в межах розроблюємої промислової політики. Кластерний підхід (кластерна політика) – це дії органів державної влади, спрямовані на формування, розвиток, підтримку та стимулювання кластерів. Кластерна політика, яка повинна розроблятися на державному рівні, реалізується через розробку кластерної стратегії. Кластерна стратегія повинна розроблятися на основі соціально-економічного розвитку регіону. Локомотивами розвитку економіки Україні є саме регіони [72]. Тому, на нашу думку, ініціативу формування кластерних структур необхідно передавати на регіональний рівень. Кластерна стратегія повинна визначати пріоритети в галузі організації кластерів та конкретні заходи по досягненню цілей кластерної політики [129].

      Важливим умовою для розвитку кластеризації промисловості є управлінський аспект. На сьогоднішній день в Україні не розроблений механізм управління кластерним розвитком промисловості ні на державному ні на регіональному рівні. В Україні існують поодинокі випадки створення окремих кластерних структур з певною підтримкою органів влади на рівні регіонів. Але при цьому не створено алгоритму формування кластерів та конкретних дій органів влади з підтримки цього процесу. Тоді як в країнах Європи, в США тощо управління економікою з врахуванням кластеризації має досвід та ефективний результат.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.