У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Адвокатура України: поняття, завдання, правове регулювання і принципи діяльності

     

      Слово «адвокатура» походить від латинського кореня «advocatus» (буквально – закликаний на допомогу) та означає особу, яка надає юридичну допомогу, здійснює правовий захист [258, с. 12].

      Як свідчать історичні джерела, у Стародавньому Римі цим терміном називали рідних або друзів позивача, які супроводжували його до суду, давали поради й як однодумці виражали підтримку і співчуття [331, с. 5].

      З часом назву «адвокат» було поширено на осіб, які допомагали позивачеві вести процес, збирати документи, підшукувати засоби захисту та повідомляти про їхню наявність патронові. При цьому іноді адвокатами звалися навіть свідки.

      У свою чергу, у сучасних правових джерелах термін адвокатура означає добровільне професійне об’єднання, покликане сприяти захисту прав, свобод і представляти законні інтереси клієнтів. Крім цього, у сьогоденні він вживається у контексті діяльності адвоката, яка полягає у наданні юридичної допомоги фізичним та юридичним особам, консультуванні з правових проблем, складанні скарг, довідок, заяв та інших документів правового характеру, представництві в суді та інших державних органах у цивільних справах і справах про адміністративні правопорушення [258, с. 13].

      Щодо змісту діяльності адвоката у контексті предмета даного дослідження, то він бере участь у досудовому розслідуванні і в суді з кримінальних справ як захисник, представник потерпілого, цивільного позивача чи цивільного відповідача.

      Разом з тим, слід зазначити, що при такому підході слід погодитись з висновком С.Ф. Сафулька про те, що адвокатура, як і більшість спеціальних інститутів, на перших етапах своєї появи та розвитку не існувала в тому вигляді, в якому вона функціонує сьогодні [331, с. 5]. Проте головний зміст її діяльності, який був визначений ще у римському літописі, є актуальним до цього часу: хто захищає будь-кого у суді, той (якщо він оратор) називається патроном; адвокатом – якщо допомагає юридичними порадами або своєю присутністю виражає дружню підтримку; повіреним – якщо веде справу; та когнітором, якщо бере на себе справу присутнього і захищає немовби свою [331, с. 5-6].

      Більш того, як показало вивчення історичних джерел, ще задовго до виникнення суду – як інституції правосуддя – на найнижчих ступенях суспільного розвитку у народів з’явились перші прошарки людей, які виступали на захист знайомих, родичів, близьких, а згодом і зовсім чужих для них людей, тобто зародки майбутньої правової реальності – адвокатури [7, с. 22]. Історія української адвокатури у повній мірі пройшла аналогічний шлях становлення і розвитку, як більшість її аналогів у світовій цивілізації [331, с. 10-19], а тому увібрала у себе всі найбільш значимі змістовні елементи функціонування, що проявляються на практиці та нормативно-визначені у сьогоденні. Зокрема, відповідно до ст. 1 Закону України «Про адвокатуру» адвокатура України є добровільним професійним громадським об’єднанням, покликаним згідно з Конституцією України сприяти захисту прав, свобод та представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати їм іншу юридичну допомогу.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.