У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Соціально-економічна складова державної регіональної політики

     

      Збалансований соціально-економічний розвиток регіонів кожної країни є запорукою політичної та гуманітарної єдності суспільства. Функціонування ефективної системи взаємовідносин центр-регіони є важливою передумовою розширеного відтворення людського потенціалу, економічного зростання та розбудови громадянського суспільства на демократичних засадах. Актуальність дослідження напрямів підвищення ефективності реалізації державної регіональної політики зумовлена тим, що характер та темпи економічного і соціального розвитку нашої країни залежать від ступеня дивергенції її внутрішньої регіональної структури. Необхідно зауважити також на те, що ефективність державної внутрішньої політики значно підвищуватиметься за рахунок включення до її змісту регіональної компоненти.

      Формування та реалізація державної регіональної політики передбачає істотне підвищення ролі та відповідальності місцевих органів влади, територіальних громад за розвиток регіонів [118, С.165].

      Зважаючи на актуальність зазначеної проблеми, на нашу думку, потребує деякого уточнення сам термін "регіональна політика". Відомий радянський вчений Е. Б. Алаєв у термінологічному словнику запропонував трактувати регіональну політику як „сферу діяльності щодо управління економічним, соціальним і політичним розвитком країни у просторовому, регіональному аспекті, тобто пов'язану зі взаємовідносинами між державою і районами, а також районів між собою” [6, С.189].

      Дослідники М. Кноглер та О. Сєкарєв регіональну політику визначили як „сукупність заходів, спрямованих на усунення відмінностей в економічній дієздатності та життєвому рівні, наявних між територіально відокремленими частинами країни” [119, С.8]. Такий підхід акцентує увагу лише на усуненні відмінностей у економічному розвитку регіонів. При цьому фактично відсутній системний підхід до регіонального розвитку, який базувався би на постулатах сучасних економічних теорій та чітко визначав його основні теоретико-методологічні засади. Методологіч¬ним принципом щодо цього є твердження Ф. А.Гаєка про те, що відповіді на багато невідкладних суспільних питань нашого часу треба шукати в пізнанні принципів, які лежать поза суто економікою чи будь-якими іншими окремими дисциплінами [120, С. 11].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.