У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методи та моделі оцінки капіталу корпорації

     

      Рішення теоретичних проблем оцінки капіталу та майна підприємства є актуальним не тільки для суто наукових цілей, але й для практики, оскільки від ступеня обґрунтованості думки із цих питань у більшості залежить від повноти та об'єктивності реалізації матеріальних інтересів окремих суб'єктів майнових відносин, а саме: власників, покупців, продавців, інвесторів та ін., а також самих підприємств. При цьому важливо відзначити, що роль і значення оцінки, методи її проведення на різних етапах існування підприємства мають свої специфічні особливості. До числа найважливіших етапів життя підприємства, на яких оцінка знаходить своє застосування, можна віднести: стадію створення підприємства; момент зміни власників; період проведення реструктуризації; процес прийняття рішень з питань розширення обсягів бізнесу; стадії реорганізації або ліквідації підприємства.

      У світовій практиці використовується безліч різних підходів до оцінки вартості підприємств, їх активів, бізнесу в цілому. Разом з тим, питанням оцінки, основоположного показника стану підприємства – його капіталу, ще поки приділяється недостатньо уваги. Тут особливо варто сказати про те, що при проведенні оціночних робіт на підприємствах багато із діючих підходів або зовсім не використовуються, або використовуються дуже рідко, у результаті цього на практиці не завжди забезпечується всебічна, повна та об'єктивна оцінка величини капіталу. На підприємствах накопичено деякий позитивний досвід у здійсненні ринкової оцінки нерухомості, визначення витрат на інвестиції тощо. Разом з тим, відношення до питань оцінки капіталу продовжує залишатися не адекватним новим вимогам життя, що, очевидно, є слідством залишених у свідомості спеціалістів наслідків існуючого при соціалізмі антагоністичного протистояння соціалістичного способу виробництва реаліям вільної ринкової економіки та капіталістичному суспільству в цілому.

      Лише зовсім недавно, на початку 90-х років, у вітчизняній практиці в зв'язку з переходом до ринкових методів ведення господарства, необхідність проведення оцінки вартості приватизованих об'єктів державної власності, реалізації заходів із ліквідації збиткових підприємств, стали знаходити застосування сучасні методи оцінки вартості майна для вирішення зазначених завдань.

      Існуючі за рубежем теорії оцінки вартості підприємств та їх активів мають багатовікову історію. Зокрема, правила експертної оцінки підприємств по продажній ринковій вартості були розроблені відомим німецьким вченим-математиком Г. Лейбницем ще в XVIII ст. Перші згадки про метод оцінки вартості підприємства і рекомендації до його використання при урахуванні у продажних цінах та собівартості з'явилися ще раніше – у XVI ст. у працях основоположників бухгалтерського обліку Л. Пачоли й А. ди Пиетро.

      Традиції, що склалися за рубежем, та основні підходи не тільки підсумовували витрати щодо конкретного майнового об'єкту в грошовому виразі, а і в багатьох з них дуже цікавих методів, цілком можуть бути використані при проведенні оцінки капіталу підприємства в сучасних умовах.

      Практичне використання оцінки дуже широке, і вона може використатися для різних об'єктів і цілей. Згідно до кожного виду об'єктів нерідко застосовуються свої спеціальні методи оцінки. Необхідність у виникненні різних методів обумовлена прагненням зацікавлених у проведенні оцінки осіб одержати найбільш точні дані про вартість вкладеного в підприємство капіталу, який постійно має тенденцію до зменшення, у зв'язку зі змінами його величини за рахунок фізичного зносу та морального старіння (у зв'язку з удосконалюванням форм суспільного розподілу праці та розвитком технологій тощо), а також впливом інших чинників на зміни вартості у просторі та часі. Відповідно до кожного об'єкту оцінки може виникати потреба у визначенні наступних видів його поточної вартості: повної відновлюваної вартості; повної вартості заміщення; обґрунтованої ринкової вартості; вартості при ліквідації; вартості утилізації.

      На визначення вартості об'єкта впливає безліч обставин, зокрема: інтереси користувачів інформації оцінки, зміни вартості грошей у часі та ін. Наприклад, вивчення об'єкту за принципом ефективності використання (по відношенню до процесу функціонування капіталу) може проходити з різних боків. У цьому випадку покупець оцінює корисність об'єкту, відносно реальної вартості по аналогах, можливості одержання вигод від об'єкту в майбутньому. Підприємство оцінює вплив придбання на зростання капіталу та пропорційність змін чинників виробництва при придбанні об'єкта, а також можливості реалізації об'єкту на ринку. Визначну увагу заслуговують питання використання методів оцінки майна підприємств. Існуючі на цей час за кордоном і в нашій країні методи оцінки майна підприємств можна розділити на класифікації. В основі цих класифікацій, як правило, знаходяться: методологічні, економічні, ринкові, часові, майнові й інші ознаки. Нижче слід розглянути підходи, що найбільш часто зустрічаються у питаннях використання методів оцінки у зарубіжних та вітчизняних фахівців.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.