У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Теоретико-методичні основи оцінки розвитку підприємств роздрібної торгівлі

     

      Розвиток підприємства є об’єктивною умовою його довгострокового існування в сучасному світі. Усвідомлення необхідності розвитку висуває на перше місце низку проблем, вирішення яких залежить від якості оцінювання поточного стану підприємства: який горизонт розвитку вже досягнуто підприємством, який характер змін йому притаманний, чи існує на підприємстві організаційна схильність до розвитку тощо. Відповіді на ці питання становлять проблемне коло теорії та методології оцінки розвитку і є відправною точкою прийняття управлінських рішень щодо розробки стратегії, визначення цілей і напрямів змін на підприємстві.

      Вивчення та критичне осмислення наукових публікацій зарубіжних і віт-чизняних науковців, присвячених формуванню теоретико-методичних засад оцінки розвитку підприємства [10; 88; 105 - 109], дозволили визначити, що найбільш роз¬робленим є питання застосування різноманітних методів: коефіцієнтного (у тому числі індексного як частковий випадок), інтегрального, експертного та вар¬тісного, які в авторських інтерпретаціях можуть частково поєднуватись. Найбільш поширеним є коефіцієнтний метод оцінки рівня розвитку, основні положення якого викладені в працях Пєтухова Р., Новакової О. та Мерзликі¬ної Г., Каплана Р., Нортона Д. [88; 106 - 107]. Інтегральний метод отримав розвиток у дослідженнях Раєвнєвої О. [17]. Вивчення рівня розвитку з використанням екс¬пертних оцінок визначило спрямованість досліджень Петрова Е. [108]. Вимірю¬вання параметрів розвитку з використанням методів вартісного підходу частково розглянуто в працях Коупленда Т., Коллера Т. і Муррина Дж. [109]. Різноплановість визначених методів оцінки, в першу чергу, пов’язана зі складністю самого поняття «розвиток», специфікою підприємства як суб’єкта процесу розвитку, а також суб’єктивними позиціями авторів, які виокремлюють, як правило, лише певні сторони змін на підприємстві і взагалі не виділяють конкретні критерії оцінювання.

      Оскільки оцінка є процесом визначення величини, цінності або характеру якого-небудь об’єкта, то, враховуючи сутність розвитку як процесу цілеспрямованих змін, його оцінка полягає у виявленні його основних параметрів, що описують характер змін на підприємстві. Такими параметрами, з нашої точки зору, є критерії оцінки розвитку, які дозволяють найбільш повно описати його в системі кількісних і якісних показників.

      Вивчення наукової літератури [14; 107] дозволило визначити, що в якості критеріїв оцінки розвитку авторами пропонуються ефективність діяльності підприємства або рівень його розвитку. Відповідно до традиційного (витратного) підходу, показники ефективності показують відношення результату до затрачених ресурсів, і є кінцевою характеристикою функціонування підприємства. Але ж функціонування і розвиток – це процеси, різні і за змістом, і за цільовою спрямованістю, і за часом протікання. Тому, з нашої точки зору, використання ефективності як критерію розвитку не відповідає змісту його оцінки.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.