У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Аналіз динаміки та структури паливно-енергетичного балансу національної економіки

     

      Умови функціонування енергосистеми країни з часів набуття незалежності зазнали суттєвих змін, що, в цілому, ставить нові вимоги до формування, аналізу та управління енергетичним балансом як інструментом формування енергетичної незалежності. Була змінена структура енергетики, що є наслідком порушення функціональних, виробничих та організаційних зв’язків, зміною ринкової кон’юнктури, зрушеннями у сфері споживання енергетичних ресурсів та змінами у технологічній основі енергетики. За таких умов методика розробки енергетичного балансу потребує удосконалення та приведення у відповідність до світових стандартів. У рішенні задач з більш ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів важлива роль належить економічній, у тому числі і статистичній науці. Перш за все повинен бути покращений аналіх ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів. У зв’язку з цим необхідна розробка методології комплексної економіко-статистичної оцінки ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів на усіх рівнях управління народним господарством.

      Традиційно з радянських часів і до 2010 р. українська методика збору та обробки енергетичної статистики ґрунтується на принципах та прийомах розроблених за часів СРСР, за якими умовною одиницею розрахунку кількості виробленої та спожитої енергії прийнято «тонну умовного палива», що ускладнює процес аналізу та порівняльної оцінки енергосектору України. Відмінності вітчизняної та міжнародної методики подання енергетичного балансу стосуються і підходів до представлення інформації, що визначається у недостатній деталізації окремих пунктів балансу. Так, не у повній мірі відображається структура виробництва та імпорту палива за видами, відсутня інформація про споживання енергетичних ресурсів окремими секторами економіки та обсяги втрат енергоресурсів.

      З 2011 р. Державним комітетом статистики України за методологічну основу прийнято систему рекомендацій розроблену Міжнародним енергетичним агентством, основою діяльності якого є збір, обробка та аналіз інформації щодо виробництва, переробки, розподілу та споживання енергетичних ресурсів у світі. Структура енергетичного балансу, за даною методикою, включає два основні блоки даних: «Постачання паливно-енергетичних ресурсів», який містить виробництво, чистий імпорт та загальне постачання енергетичних ресурсів; «Попит» який формується з кінцевого споживання паливно-енергетичних ресурсів, перетворення та втрат енергії. Такий підхід дозволяє охопити увесь енергетичний сектор, прослідкувати рух енергоресурсів за видами у кількісному вимірі, оцінити його структуру, виявити ризики та проаналізувати зміни у динаміці.

      В умовах перебудови економічної системи, посилення впливу ринкових механізмів ціноутворення на світових та регіональних ринках енергетичних ресурсів, поступової лібералізації енергоринків доцільно впровадити розробку енергобалансу не лише у натуральному, а й у вартісному вираженні, що дозволить дослідити та оцінити структурні зрушення на ринку енергетичних ресурсів, виявити диспропорції на енергоринку та замінити адміністративний механізм контролю над цінами на ринкові механізми антикризового регулювання. Нині, розробка вартісного паливно-енергетичного балансу України не здійснюється, що, в цілому, звужує можливості аналізу та прийняття оперативних рішень щодо трансформацій у енергетичній сфері [117, 13].

      В умовах посилення інтеграційних та глобалізаційних процесів, та під впливом зростання значення енергетичного фактору для розвитку економіки країни, особливої ваги набуває своєчасна та адекватна оцінка стану енергосектору країни, його порівняння з енергетичними секторами інших країн. В таких умовах абсолютно необхідна уніфікація статистичної інформації щодо видобування, перетворення та споживання енергетичних ресурсів, приведення енергетичної статистики різних країн до однієї форми. Це особливо важливо при порівнянні розрахункових коефіцієнтів ефективності паливно-енергетичного сектору для визначення реального стану національної енергетики.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.