У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Формування конкурентного ринкового середовища в енергетичній сфері

     

      Трансформаційні перетворення в Україні, зумовлені зміною економічної системи, створюють нові умови функціонування національної економіки. Зміни, що відбуваються на протязі останніх двох десятиліть, мають комплексний характер і відзначаються одночасно у різних сферах діяльності суспільства. Ключові перетворення стосуються зміни структури власності у господарській системі та моделі державного управління, спрямованої на лібералізацію державного впливу на економічні відносини у країні та формування економічної системи заснованої на пріоритеті розвитку ринкових відносин.

      Такі перетворення породжують абсолютно нову економічну систему, в якій ключовим суб’єктом економічних відносин постає власник приватного капіталу, котрий приймає рішення щодо розміщення власного капіталу, фактично визначаючи напрям розвитку господарської системи країни. У таких умовах, пріоритетом державної економічної політики стає підтримка ініціатив приватного сектору, які сприяють розвитку країни у визначеному напрямі. Складністю досягнення достатньої ефективності роботи бізнесу у межах єдиної політики держави є необхідність оперативного регулювання системи бізнес-держава, що в умовах відносної інертності системи державного управління має недостатню чутливість. Необхідною, але не достатньою умовою досягнення високого ступеня взаємодії, є спільність інтересів і бізнесу, і держави. Прийнято вважати, що ключовими інтересами бізнесу є лише досягнення необхідного рівня прибутковості, що в умовах сучасного розвитку ринкових відносин та рівня свідомості суспільства не задовольняє потребам еволюції суспільного розвитку. В умовах високої конкуренції та необхідності пристосування до змін ринкової кон’юнктури функціонування бізнесу створює ряд суспільних благ, таких як розвиток науки, техніки та технології, сприяння впровадженню у виробництво та побут нових товарів та покращення характеристик уже існуючих, пошук більш досконалої технології виробництва втілюється у економії економічних ресурсів на виробництво споживчих благ, фінансування державних витрат через бюджетно-податкову систему, загальне підвищення активності економіки та формування ринку робочої сили тощо. Незважаючи на вагомий позитивний вплив приватного сектору господарювання для економіки в цілому, держава не завжди здатна сформувати ефективне нормативно правове поле діяльності бізнесу, що зумовлено рядом об’єктивних і суб’єктивних причин, серед яких слід виділити такі: відсутність актуальної інформації про стан економіки та її окремих секторів, складність адекватного оперативного регулювання в умовах обмеженості даних; розбіжності у поточних інтересах бізнесу і держави; неоптимальна функціональна структура органів державної влади, дублювання повноважень, розбіжності у інтересах різних державних структур; недостатність інформації щодо механізмів державної підтримки приватного сектору, складність їх здійснення [44, с. 162].

      З макроекономічної точки зору, поява ефективних енергетичних ринків приносить такі переваги, які не могли б забезпечити монополії та регулювання. Трансформаційні перетворення на ринку переносить оцінку енергетичних ресурсів із сфери централізованого планування і монопольного контролю на ринок, де ціна визначається умовами попиту і пропозиції. Наявні ресурси застосовуються ефективніше, а ціни мають тенденцію до відображення наявності чи цінності ресурсів. Це призводить до формування адекватних енергетичних тарифів за умови, що відповідальність за екологічні або інші зовнішні впливи виробництва, транспортування та споживання враховуються шляхом регулювання або оподаткування [16 , с. 22].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.