У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Формування ринку інвестиційних ресурсів промислових підприємств

     

      В умовах розвитку ринкової економіки в Україні інвестиційному ринку відводиться виняткова роль у формуванні, мобілізації, використанні і відтворенні капіталу, що є одну з основ економічного зростання. Слід зазначити, що у вітчизняній і зарубіжній науці ще не вироблені чіткі методологічні і обґрунтовані теоретичні підходи до визначення економічної суті інвестиційного ринку.

      У зарубіжній економічній літературі переважає дві думки в розумінні суті інвестиційного ринку. Перше – це європейська модель, відповідно до якої інвестиційний ринок ототожнюється з фінансовим ринком, в його широкому розумінні. Друге – це американська модель, де інвестиційний ринок ототожнюється з фондовим ринком, у зв'язку з тим, що основною формою інвестицій в економічно розвинених країнах є вкладення в коштовні папери [155]. При всіх відмінностях, в цих підходів є загальна межа: характерною особливістю ринку у вказаних трактуваннях стає переважаючий механізм постачання капіталу або переважний напрям і форма інвестиційної діяльності.

      Існують і інші переконання, в яких ринок інвестицій розглядають як місце торгівлі коштовними паперами і іншими інвестиційними інструментами, що має на увазі наявність інвестиційних товарів або ресурсів. Прикладом тому може служити визначення, дане Джері М. Розенбергом, який охарактеризував інвестиційний ринок як місце, де продаються коштовні папери і інші інвестиційні інструменти, і одночасно, як стан торгівлі інвестиційними інструментами. Під інвестиційними інструментами Розенберг пропонує розуміти все, в що інвестується капітал (наприклад: коштовні папери, сертифікати, страхові поліси, товари і підприємства) [57]. Таким чином, дане визначення можна вважати найбільш широким, таким, що враховує наявність різноманіття форм і інструментів інвестування, безліч видів інвестиційних ресурсів, форм існування капіталу, джерел формування, а також присутність різних взаємозв'язків між суб'єктами ринкових стосунків.

      Для характеристики американського підходу до трактування інвестиційного ринку щонайкраще личить вислів У. Шарпа із співавторами: «Реальні інвестиції зазвичай включають інвестиції в якого-небудь типа матеріально відчутних активів, таких як земля, устаткування, заводи. Фінансовими інвестиціями є контракти, записані на папері, такі як звичайні акції і облігації. У примітивних економіках основна частина інвестицій відноситься до реальних, тоді як в сучасній економіці велика частина інвестицій представлена фінансовими інвестиціями. Високий розвиток інститутів фінансового інвестування в значній мірі сприяє зростанню реальних інвестицій. Як правило, ці дві форми є взаимодоповнюючими, а не що конкурують» [149].

     Коментуючи приведений вислів, відмітимо, що фактично автори фундаментального підручника «інвестиції» розглядають інвестиційний ринок в двох аспектах: з точки зору ринку реальних інвестицій і з точки зору фінансових інвестицій.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.