У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Поняття та ознаки адміністративного делікту юридичної особи

     

      Проаналізувавши поняття та ознаки адміністративної відповідальності юридичної особи, пропонуємо перейти до розгляду поняття та ознак адміністративного делікту юридичної особи. Так, відповідно до ст. 9 КУпАП, адміністративним правопорушенням (проступком) визнають протиправну, винну (умисну або необережну) дію чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, встановлений порядок управління та, за яку законом передбачено адміністративну відповідальність [21].

      Слід зазначити, що сьогодні в доктрині адміністративного права законодавче ототожнення понять “адміністративне правопорушення” і “адміністративний проступок” піддається критиці з боку вчених. Зокрема, як зазначається в юридичній літературі, раніше вважалося, що адміністративне правопорушення посягає на правові норми, що регулюють організаційно-управлінську діяльність, а адміністративний проступок – на загальнообов’язкові правила, за порушення (невиконання) яких настає адміністративна відповідальність. Поняття адміністративного правопорушення, таким чином, пов’язувалося з поняттям відповідальності в державному управлінні, хоча далеко не всі подібні правопорушення пов’язані з настанням саме адміністративної (а не інших видів юридичної) відповідальності [17, c. 432].

      На нашу думку, для більш повного аналізу цих понять необхідно розглянути їх складові – поняття “проступок” і “правопорушення”. Так, Великий тлумачний словник сучасної української мови визначає “проступок” як вчинок, що порушує які-небудь норми, правила поведінки, загальноприйнятий порядок; провину [22, c. 1179]. В іншій літературі зазначено, що “проступок” – це протиправна поведінка, що тягне за собою дисциплінарну, цивільно-правову чи адміністративну відповідальність [23, c. 233].

      У Радянському юридичному словнику також дається визначення понять “правопорушення” та “проступок”. Зокрема, правопорушення – винне, протиправне діяння (дія або бездіяльність) осудної… і, як правило, повнолітньої людини…, а також (у випадках, передбачених законом) відповідної державної чи громадської організації [24, c. 625]. У свою чергу, проступок – одна з форм правопорушення, що полягає в провинній дії (або бездіяльності), яка відрізняється меншим ступенем суспільної небезпеки [24, c. 667].

      Виходячи з таких визначень, вітчизняні вчені вважають, що для адміністративних правопорушень найбільш правильним і точним буде термін “проступок”, адже він конкретніше виражає характер антигромадського діяння, а тому поняття “правопорушення” слід вживати в широкому розумінні цього слова.

      На думку В. К. Колпакова, такий підхід дав підстави для висновку, що адміністративні проступки – це специфічний різновид правопорушень, за вчинення яких застосовуються заходи адміністративної відповідальності [25, c. 27]. Як зазначає Т. О. Коломоєць, під адміністративним правопорушенням слід розуміти будь-яке порушення норм адміністративного права, тоді як адміністративним проступком є протиправне вчинення діянь, за які законодавством передбачено накладення адміністративного стягнення. Саме тому пропонується в майбутньому використовувати термін “адміністративний проступок” і перейменувати Кодекс України про адміністративні правопорушення на Кодекс України про адміністративні проступки [26,

      c. 35–36]. Підтримуючи таку думку, можемо зробити висновок, що доцільно застосовувати поняття “адміністративний проступок” при визначенні меншого за ступенем суспільної небезпечності діяння, яке передбачене чинним КУпАП, а не використовувати обидва поняття, як це має місце в чинному Кодексі.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.