У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Схеми незаконного відшкодування податку на додану вартість як один із способів тінізації економіки

     

      Сучасна економічна наука визначає податок на додану вартість (ПДВ) як найновішу й найдосконалішу форму акцизів, що виникла внаслідок тривалої еволюції оподаткування від простіших до дедалі складніших, зрілих і до-вершених форм. Це податок, ефективне функціонування якого потребує циві-лізованих ринкових відносин, що характеризуються широким арсеналом пе-ревірених часом і господарською практикою правових та моральних норм, ви-соким рівнем економічної, правової і податкової культури, ділової етики, за якої невиконання чи невчасне виконання договірних зобов'язань є надзвичай-ною подією, котра може бути виправдана лише форс-мажорними обставинами. Це податок, для ефективного адміністрування якого потрібні сучасні ін-формаційні технології, висококваліфіковані, досвідчені та непідкупні фахівці, що діють у чітко визначених і детально регламентованих правових межах, до-тримуватися яких є нормою.

      Запровадження цього податку постсоціалістичними країнами, що лише ставали на шлях ринкових перетворень, було досить ризиковим. Найбільше проблем зі справлянням податку на додану вартість виникло у тих країнах, зо-крема в Україні, в яких до відсутності необхідних економічних та інституціо-нальних передумов його ефективного адміністрування, додалися проблеми, зумовлені корупцією, великими масштабами тінізації економіки, наявністю м'яких бюджетних обмежень, експортоорієнтованою економікою.

      При цьому виникло, на перший погляд, парадоксальне явище, чим бі-льше нормативно-правові норми, які регулюють використання ПДВ, набли-жалися до цивілізованих, тим більше проблем виникало у його справлянні. Це явище, однак, парадоксальне лише на перший погляд, насправді досконалі правові норми потребують наявності дієздатних механізмів, що забезпечують їх дотримання у повсякденних угодах. За їх відсутності запозичені норми стають неефективними, вони або порушуються (економічні суб'єкти перево-дять свій бізнес у тінь), або виконуються формально (пошук лазівок в законо-давстві, які дають змогу оптимізувати свої податкові зобов'язання).

      Жоден з податків, що справляються в Україні, не викликав стільки дис-кусій як податок на додану вартість. Пристрасті навколо нього вирують вже не один рік: з одного боку, не раз порушувалося питання про необхідність його скасування і запровадження податку з обороту чи податку з продажу; з іншого – наводяться аргументи на захист податку на додану вартість, на користь його збереження у податковій системі України, як одного з основних джерел наповнення доходної частини бюджету.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.