У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Філософські засади психологічного визначення свободи

     

      Першим завданням нашого дослідження є аналіз поняття свободи як наукового конструкта, на основі якого можливий опис та інтерпретація певного кола психічних явищ і процесів. Чітке окреслювання смислових характеристик будь-якого психологічного конструкта є важливим етапом дослідження, тому ми вбачаємо своє завдання, передусім, у розмежуванні життєвого (не наукового), філософського (загальнонаукового й науково-історичного) та власне психологічного змісту поняття „свобода”.

      Будь-яка спроба психологічного визначення свободи ґрунтується на тих або тих ідеях, висловлених у межах різних напрямів філософії, оскільки категорія свободи має довгу історію розвитку у сфері філософського знання. У зв’язку з цим аналіз поняття „свобода” ми розпочнемо з диференціації й (там, де це необхідно й обґрунтовано) інтеграції його філософського та психологічного змісту.

      У широкому філософському розумінні поняття свободи вказує на таке відношення між людиною (її свідомістю, діяльністю) та об’єктивним світом (природою й суспільством), за якого вона не тільки підлягає зовнішнім впливам, що визначають її активність, а й здатна сама впливати на світ, змінювати його, самовизначаючись у своїх діях, унаслідок чого змінюється й розвивається сама. З позицій онтології свободу аналізують у контексті таких проблемно-онтологічних просторів, як воля і вибір („свобода волі” і „свобода вибору”), дух („свобода духу”), людська фактичність („буття-у-світі”) [300, с. 7]. У рамках гносеології свобода пов’язана з можливостями й межами пізнання людиною світу, усвідомлення нею власної діяльності; тут аналізуються проблеми цілепокладання та діяльності людини. В етиці свободу розглядають у співвідношенні з мораллю й моральністю; тут постає проблема зв’язку свободи однієї людини з волею іншої, з можливістю подавляти або управляти нею, установлювати свою владу над діями іншого. В соціологічному розгляді свобода пов’язана з можливістю зміни людиною свого місця в системі соціальних відносин [365].

      Аналіз усіх філософських підходів до розуміння свободи є об’ємним за-вданням, рішення якого в повному обсязі не входить у завдання нашого дослі-дження. Проте ми вважаємо важливим огляд тих філософських ідей, на основі яких предметне поле поняття „свобода” може набути чіткіших контурів у психо-логічній системі координат. У зв’язку з цим наш екскурс у філософське знання відповідає не хронологічному й не систематичному, а логічному принципу, на основі якого ми виділимо низку ідей, пов’язаних з розумінням свободи у філосо-фії.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.