У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Особливості розвитку машинобудування в Івано-Франківській області та аналіз ринкового потенціалу окремих його суб’єктів господарювання

     

      В умовах глобалізації бізнесу та інтеграції України у світовий простір, а також входження країни до міжнародної економічної спільноти, центр господарської діяльності поступово зміщується до мікрорівня, а саме функціонування регіональної економіки та діяльності підприємств окремих галузей, від яких залежить перспективи економічного зростання держави в цілому. Встановлено, що функціонування будь-яких галузей економіки і видів економічної діяльності є неможливим без використання продукції машинобудування. Виробничі підприємства, торгівельні компанії та суб’єкти сфери послуг у своїй діяльності застосовують і експлуатують притаманне їм обладнання, устаткування та інші засоби праці, які в цілому продукуються і виготовляються на підприємствах машинобудівної галузі. Відповідно машинобудування є органічною складовою частиною майже кожної галузі вітчизняної промисловості. Підтвердженням цього є поділ на важке, транспортне, енергетичне, електротехнічне, будівельне, верстатобудування, приладобудування, сільськогосподарське та інше машинобудування.

      Розвиток наведених складових досліджуваної галузі характеризується певними тенденціями і закономірностями, які зумовлені та залежать від наступних факторів:

      – від характеру виробництва та його трудомісткості;

      – потреб у кваліфікованій робочій силі;

      – наявності науково-дослідних інститутів відповідного профілю;

      – прив’язаності до промислових центрів і районів споживання готової продукції;

      – тяжіння до джерел металопостачання та розміщення потенційних споживачів;

      – від перспектив розвитку кожної вітчизняної галузі-споживача продукції машинобудування,

     рівня позитивного сальдо загального балансу експортно-імпортних відносин та розвитку економіки країни в цілому.

      Присутність теперішньої економічної кризи у державі призвела до негативних тенденцій у функціонуванні всіх галузей вітчизняної економіки, в тому числі і машинобудівній. Зменшення обсягів замовлень і, відповідно, значне скорочення випуску машинобудівної продукції, погіршення господарських зв’язків, а також розбалансування виробництва на підприємствах машинобудівної галузі є результатом погіршення платоспроможності останніх, відсутності доступу до новітніх передових технологій, зниження конкурентоспроможності їх продукції на ринку, порівняно з іноземними аналогами, та приведення вказаних суб’єктів господарювання до ймовірного банкрутства і згортання бізнесу внаслідок вищезгаданих подій. Для розв’язання проблем та пошуку причин, вважаємо, необхідно провести детальне дослідження основних тенденцій на ринку машинобудівної галузі у ретроспективі, вивчити умови функціонування і поведінку головних підприємств-учасників, оцінити параметри наявного економічного потенціалу та рівень їх використання, а також окреслити шляхи покращення ситуації, що склалася.

      Проведення оцінки ринку машинобудування та вивчення факторів, що його зумовлюють, на рівні держави вимагає структуризацію цілісного на елементи, їх ідентифікацію та вивчення причинно-наслідкових зв’язків між ними на основі загальноприйнятих методів індукції і дедукції, синтезу та аналізу. Виходячи з таких міркувань, регіональний аспект дослідження вказаної проблематики, а саме проведення оцінки ринку машинобудування в Івано-Франківській області, вивчення тенденцій їх змін та факторів, що зумовлюють, дозволять виявити особливості функціонування машинобудівної галузі в межах окремої територіальної одиниці, а також слугуватиме подальшому глибокому дослідженню вказаних питань на загальнодержавному рівні.

      Івано-Франківська область входить в число найбільш промислово розвинених областей західного регіону України і серед п’яти областей західного регіону посідає друге місце [21]. На її території знаходяться підприємства різних галузевих приналежностей та здійснюються різні види господарської діяльності, що є однією з передумов розвитку машинобудівної галузі, оскільки тяжіння останньої до своїх споживачів дозволяє налагодити тісний взаємозв’язок з потенційними клієнтами, детально вивчити особливості їх попиту, а також дає можливість виконати нестандартні виробничі замовлення у короткі терміни та з найменшими витратами обігу.

      Внаслідок проведених досліджень встановлено, що обсяг реалізованої продукції підприємствами машинобудування в Івано-Франківській області за період 2005-2010 роки характеризується аналогічними тенденціями, які відбувались в машинобудівному комплексі держави в цілому (табл. 2.1). В обох випадках обсяги реалізації власної продукції машинобудівних підприємств нарощувались одночасно до 2008 року. Після нього відбулось різкий спад. Поясненням цього є поява у середині 2008 р. кризових явищ у вітчизняній економіці та на міжнародному рівня в цілому.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.