У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ВІКОВІ МОТИВАЦІЇ КРИМІНОГЕННОЇ ПОВЕДІНКИ ДІТЕЙ І ПІДЛІТКІВ

     

      Мотивація - це перший чинник, який потрібно враховувати при аналізі тієї або іншої кримінальної справи, в якій брав участь неповнолітній. Другий важливий чинник - наявність за спиною дитини або підлітка дорослого з кримінальним минулим. Люди ці непогано розбираються в психології, до підготовки і скоєння злочину відносяться як до роботи. Недаремно вони говорять: «Пішли на справу». І хоча певної системи залучення неповнолітніх в протиправну діяльність немає, досвідчені рецидивісти роблять це на подив грамотного, можна навіть сказати - з педагогічним тактом, саме тому, що враховують вікову мотивацію: для тих, кому 8-9, - це користь. Діти, звичайно, не винні, винне середовище. До 7 років більшість з них виховувалася в дитячих садах, де все загальне - книжки, іграшки, їжа. Дитина з неблагополучної сім'ї, що недоотримує чогось удома, погано-бідно заповнює недостачу зовні удома, в дитячій установі. У нього формується уявлення про соціальну справедливість: мені, як всім. Але перший же рік в звичайній школі руйнує ілюзію рівності. Тут у кожного учня своє шкільне приладдя, а у нього деколи немає необхідного. Дитина починає розуміти, що батьки не хочуть або не можуть (що для нього рівнозначно) дати стільки ж, скільки у сусіда. А відчуття власника саме в молодшому шкільному віці досягає однієї з вищих крапок. Суб'єктивна цінність скарбів другокласника не відповідає ринковій вартості речі. Не складає ніяких труднощів провести з ним взаємовигідний обмін - забрати дороге кільце, вкрадене дитиною за наказом дорослого, і прихильно обдарувати його електричним ліхтариком.

      Мотивація правопорушень у дітей 11-13 років відрізняється від мотивації молодших школярів. Тут користю поступається місце грі, романтиці, дружбі, можливості піднятися на сходинку вище по ієрархічній драбинці в своїй компанії. Вони можуть бути ідеальними хранителями цінностей. Злодії нерідко використовують квартири хлопчиськ з неповних сімей, що живуть, як правило, удвох з матір'ю, під склади краденого. В більшості випадків матері не підозрюють, що є мимовільними сторожами.[26]

      З отриманням паспорта підліток знаходить нове відчуття упевненості. У його протиправних діях з'являється обдуманість і користь. Мотив просування по ієрархічній драбинці з віком набуває підвищеної значущості. Тим, кому 16-17 років, гроші потрібні на випивку, наркотики, покупку надмодною, а тому дорогого одягу.

      Вельми характерним фактом суспільної психології в сучасних підліткових компаніях є зміна системи цінностей. Якщо 15 років тому члена групи оцінював з точки зору: «Який ти?» (сильний, сміливий, чесний, вірний), то тепер критерій звучить інакше: «Скільки ти стоїш?»

      У особливу групу виділяють і дітей з елітарних сімей. Розпещене дитя, одержуючи з ранніх років все, про що мріяло і не мріяло, «об'їдається солодкого» і відправляється в бурхливе море життя у пошуках чого-небудь гостренького. Декому з них починає здаватися, що нові смакові відчуття життя може додати романтика, а вірніше, псевдоромантика правопорушень. Їх називає «мажор». По витонченості злочинів їм немає рівних в злочинному середовищі.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.