У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Зарубіжний досвід в області мотивації трудової діяльності

     

      У кожної країни свій економічний розвиток, свій менталітет, і отже свій мотиваційний механізм праці. Найпоширенішими моделями мотивації трудової діяльності є: японська, американська, німецька, французька, англійська, шведська і польська моделі. Розглянемо їх коротко.

      Японська модель характеризується вищими темпами зростання продуктивності праці щодо зростання рівня життя населення. Існування такої моделі ґрунтується на високому рівні розвитку національної самосвідомості, пріоритеті інтересів нації, фірми над інтересами конкретної людини, готовності населення йти на самообмеження заради добробуту цієї країни.

      Система стимулювання праці будується з урахуванням професійної майстерності, віку, стажу роботи, результативності праці. Відмітною особливістю японської моделі є застосування окремими фірмами системи довічного найму, заснованої на традиційному японському патерналізмі. Така система оплати праці включає помісячну зарплату, 2 премії на рік та одноразову допомогу при виході на пенсію.

      Американська модель мотивації праці побудована на системі всебічного заохочення підприємництва та збагачення найактивнішої частини населення. Малозабезпеченим групам населення створюється прийнятний рівень життя за рахунок перерозподілу частини національного доходу на їхню користь.

      В основі системи мотивації праці в США лежить оплата праці у вигляді модифікованої погодинної системи оплати праці, що доповнюється нормуванням і всілякими формами преміювання.

      Німецька модель мотивації праці виходить із того, що в центрі уваги держави та фірми перебуває людина з її інтересами як вільна особа, що водночас визнає свою відповідальність перед суспільством, тобто розуміє інтереси суспільства і чітко визначає своє місце у виробництві та суспільстві. Соціальна справедливість і солідарність – відмітні риси соціально-ринкового господарства Німеччини.

      Французька модель характеризується більшою різноманітністю економічних важелів, які включають стратегічне планування і стимулювання конкуренції та гнучку систему оподаткування. Оцінка праці носить багатофакторний характер, що стимулює якість праці.

      Англійська модель передбачає активну участь працівників у діяльності фірми. Шведська модель мотивації праці побудована на принципах солідарної заробітної плати (однакова плата за однакову працю незалежно від результатів роботи підприємства, скорочення розриву між розмірами мінімальної і максимальної заробітної плати). Така політика, з одного боку, стимулює постійне оновлення основного капіталу, а з другого – веде до структурної перебудови економіки, скорочення або і ліквідації збиткових виробництв.

      Польська модель спрямована на підвищення ефективності виробництва при одночасному обмеженні доходів і на надання соціальної допомоги малозабезпеченим верствам населення, що сприяє подоланню кризових явищ в економіці та організації виробництва конкурентноздатної продукції. Така модель мотивації праці стала можливою внаслідок встановлення в суспільстві національної єдності усіх політичних угруповань і готовності населення країни йти на певні жертви заради майбутніх економічних і соціальних здобутків [66, с. 14-15].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.