У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Первинний облік праці та її оплати

     

      Для контролю за використанням трудових ресурсів ведеться поточний облік чисельності персоналу та затрат робочого часу. Ці показники є об’єктами оперативного обліку та статистичного узагальнення, в той же час вони органічно пов’язані з обліком заробітної плати і тому обробляються та контролюються бухгалтерією.

      Основою обліку чисельності робітників є кваліфікація персоналу по категоріях - робочий, інженерно-технічні робітники, службовці, молодший обслуговуючий персонал. Робочий персонал враховується по професіях та кваліфікації. Оперативний облік чисельності персоналу ведеться у відділі кадрів та допомагає контролювати склад та рух чисельності робітників по підприємству та його структурних підрозділах, як для цього використовується єдина документація по прийому, звільнення та переміщенню робітників та уніфіцировані регістри обліку особистого складу. Регістри обліку особистого складу є особиста картка працівника. Повідомлення про прийом та звільнення, чи переводі на іншу роботу реєструється у особистій карточці на основі наказу. По даним картотеки особистого складу ведеться облік зміни чисельності та складу робітників підприємства. Облік робочого часу та контроль за станом трудової дисципліни на підприємстві здійснюється табельним методом.

      Кожному робітнику на підприємстві, якого беруть на роботу присвоюється табельний номер і у його трудовій книжці робиться відмітка про зарахування на роботу. На прийнятого робітника відкривається особиста картка, в якій вказуються необхідні анкетні дані, і всі зміни, які відбуваються по службі. Основним документом по обліку виходу на роботу і відпрацьованого часу є табель обліку використаного робочого часу (ф № Т-13). Він складається в одному примірнику впродовж місяця окремо по виробничих підрозділах і категоріях працюючих. Табельний облік по підрозділах ведуть спеціально призначені працівники або майстри підрозділів. Для кожного працівника в табелі відводять окремий рядок у якому записують кількість відпрацьованих днів та годин, умовними літерами зазначають причини невиходу на роботу, наприклад вихідні або святкові дні, дні хвороби тощо. У табелі також зазначають посаду працівника, його оклад, суму заробітної плати, табельний номер. В кінці місяця оформлений табель передається в бухгалтерію, де використовується для розрахунку заробітної плати робітникам підприємства. Також майстри підрозділів подають службові записки на підпис керівнику підприємства з проханням надати його підлеглим працівникам доплати до основної заробітної плати за розширену зону, сумісництво, особливі умови праці. На їх основі оформляється наказ, який і є підствою бухгалтерії для нарахування даних надбавок. Для інших видів доплат (за роботу у нічний час, святкові дні, за вислугу років, за професійність, тощо) наказ видається на рік або вказується дата припинення виплати.

      Обліковий лист тракториста-машиніста застосовується для обліку робіт трактористів-машиністів протягом 5 днів. У ньому відображаються виконані роботи, склад агрегату і технічні умови їх виконання. Виконані транспортні роботи тракторам оформляють Дорожнім листом тракториста. Дорожній листок виписує механік або бригадир кожного дня перед виїздом із гаражу і видає на руки трактористу. На лицьовому його боці записують завдання трактористу, в якому відмічають в чиєму розпорядженні знаходиться трактор, відкіля і куди доставляти вантаж, клас і кількість вантажу, який необхідно перевезти та відстань перевезення. При заправленні трактора пальним заправник відмічає в дорожньому листі залишок пального при виїзді, кількість виданого пального і затверджує своїм підписом. Механік перевіряє справність трактора, дає дозвіл на виїзд і відмічає час початку роботи, затверджує це своїм підписом, а тракторист розписується про прийняття трактора (в справному стані), але деякі колонки документу взагалі не заповнюються, що є недоліком при складанні подорожнього листа.

      Первинний облік нарахування заробітної плати водіям автомобільного транспорту оформляється подорожніми листами. Подорожні листи типових форм оформлені належним чином, видаються водію під розпис. На лицьовому його боці записують завдання водію і характеристику автомобіля та реєструють видачу палива, на зворотному – виконання завдання, що засвідчується підписом відправника і одержувача вантажу. Всі подорожні листи після використання робіт здають у бухгалтерію, де на їх основі нараховують оплату праці за робочий день визначають обсяг виконаних робіт і наданих послуг.

      Робітник відділу кадрів надає бухгалтеру з оплати праці всі лікарняні листки за місяць. На кожну побутову травму, згідно лікарняних, комісія во главі з інженером з охорони праці складають акт про нещасний випадок невиробничого характеру. Всі акти підшиваються до відповідних лікарняних листків та зберігаються в бухгалтерії.

      Нарахування заробітної плати за чергову або навчальну відпустку, а також звільнення з роботи до закінчення місяця відображається в реєстрі відпускних, де обчислюється середній заробіток за місяць і день, показуються усі види оплати та утримань, а також визначається сума, що належить до виплати працівникам.

      При розрахунку оплати відпусток необхідно враховувати, що від загальної кількості днів у році треба віднімати також дні, коли працівник не працював у зв’язку із скороченим робочим тижнем або знаходився у відпустці без збереження заробітної плати.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.