У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАХОДІВ ПО ОХОРОНІ ПРАЦІ

     

      В умовах ринкових відносин людський фактор набирає все більшого значення. Формування підприємств привело до змін організаційно-правових форм господарювання. Людина має цінність не тільки як робоча сила, а як неповторний індивідуум, який зберігає свою цінність незалежно від свого місцезнаходження і виконуваних функцій признаних суспільством необхідними і корисними.[32]

      Охорона праці є однією з загальнообов’язкових умов здійснення господарської діяльності в Україні. Охороні праці покірні як роботодавці, так і працівники. Роботодавцям, відповідно до статті 13 Закону про охорону праці, необхідно створювати умови праці, що відповідають нормативно-правовим актам, а також забезпечити дотримання вимог законодавства щодо прав працівників у сфері охорони праці. А працівники повинні суворо дотримува-тися законодавства про охорону праці. Це вже вимога статті 159 КЗпП.

      Охорона праці - це система правових актів, соціально-економічних, організаційно-технічних санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних засобів і заходів спрямованих на створення безпечних умов, збереження життя здоров’я і працездатності людини в процесі трудової діяльності. Ціль охорони праці полягає в установленні високого рівня умов праці і охорони трудових прав працівників, що гарантовані законодавством про охорону праці.

      Основною метою охорони праці є зниження та ліквідація рівня виробничих небезпек, травматизму, професійних захворювань та здібність підвищувати захищеність людини в процесі праці.

      Законодавство про працю регулює трудові відносини між власником підприємства і працівником. Головною задачею є сприяння росту продуктивності праці, зміцнення виробничої і трудової дисципліни, підвищення матеріального рівня працюючих.[35] Головною задачею охорони праці є досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам. Умови праці та економічні фактори безпосередньо впливають на продуктивність праці і її якість. Отже, охорона праці – категорія економічна. Правові основи охорони закріплені в основному законі держави – Конституції. В ній декларуються права і свободи всіх громадян України. Для сфери трудової діяльності ці права і свободи конкретизовані в законодавчих актах. Підприємство керується такими законодавчими актами, як Закон України „Про охорону праці” від 14.10.1992 року зі змінами та доповненнями 2002 року та КЗпП і закон „Про загальнообов’язкове соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”. Закон „Про охорону праці” визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їх життя і здоров’я в процесі трудової діяльності.

      Система стандартів безпеки праці встановлює вимоги до організації робіт по забезпеченню праці, до заходів індивідуального захисту, та безпеки обладнання і процесів.[29]

      Відповідно до Положення про організацію роботи по охороні праці керівництво та відповідальність за охорону праці у господарстві покладена на директора. Згідно наказу директора по виробничих підрозділах відповідальність за огранізацію і проведення цієї практичної роботи покладається на керівників цих підрозділів.

      З метою забезпечення здорових та безпечних умов праці здійснюють планування та фінансування охорони праці. Робота в господарстві планується, для чого складається колективний договір. Колективний договір містить основні положення з питань праці і заробітної плати, положення щодо робочого часу і відпочинку, матеріального стимулювання, охорони праці, удосконалення виробництва і поліпшення умов праці, соціальні питання. Крім цього, на підприємстві розробляється комплексний план покращення умов охорони праці; план соціального розвитку господарства; оперативний план.

      Фінансування заходів з охорони праці здійснюється за рахунок фонду по охороні праці, який формується на даному підприємстві із розрахунку 0,67% від вартості наданих послуг, а також за рахунок амортизаційних відрахувань та адміністративних витрат. Для захисту людей від несприятливих факторів зовнішнього середовища та різних виробничих факторів застосовується спецодяг. Спецодяг поділяється на такі групи: спецодяг для загальних забруднень, для роботи на відкритому повітрі, для захисту від лугів і кислот, нетоксичних речовин і пилу; для захисту від підвищених температур тощо. [47]

      Згідно з типовим Положенням про службу охорони праці (від 15 листопада 2004 року № 225) [16] для організації та контролю робіт на підприємстві є інженер по охороні праці. Щорічно складається комплексний план по організації служби охорони праці в господарстві. Головне в організації охорони праці це своєчасне проведення інструктажів: вступного, первинного, повторного (через 6 місяців), позапланового, також цільового. Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи проходять інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії. Після того у журналі реєстрацій інструктажів з охорони праці, проводяться відповідні записи. Після навчання і проходження первинного інструктажу працівнику видається один примірник інструкції, адже вона буде необхідна йому для підготовки до повторного інструктажу, що проводиться не рідше одного разу на півроку.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.