У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Місце залізничного транспорту у формуванні рівня соціально-економічного розвитку країни

     

      У сучасних умовах розвитку глобалізаційних процесів, формування єдиної глобальної економіки та єдиного суспільства, неефективної системи соціально-економічних відносин, необхідності формування стійкої моделі соціального-економічного розвитку велику роль відіграє одна з найбільших і найважливіших галузей економіки країни – транспорт. Він є рушійною силою, яка виступає підґрунтям для створення необхідних умов модернізації переходу країни на інноваційний шлях розвитку національної економіки. У період становлення незалежності України він допоміг натуральний характер адміністративної економіки перетворити на ринковий. Транспорт, особливо залізничний, об’єднує товаровиробників різних регіонів в єдиний національний ринок, а згодом і світовий. Особливу роль у формуванні ринкових відносин в Україні зіграло великомасштабне будівництво залізниць після відміни кріпацтва, у результаті чого сформовано єдиний національний ринок, а на сучасному етапі розвитку – інтегрований у систему світового ринку.

      Слід зазначити, що в сучасних соціально-орієнтованих економіках розвинутих країн транспорт і всі його види стають важливим чинником забезпечення соціально-економічних потреб суспільства та формування конкурентних переваг. За допомогою розвитку транспорту у великих масштабах та за короткі строки товари стали переміщатися з одних регіонів, країн до інших. Він сприяв розвитку мобільності людей не тільки при виборі і зміні місця роботи, а і відкрив можливості для переміщення до місць відпочинку, освітніх, культурних центрів, шедеврів світової культури. Отже, без розвиненої транспортної системи сучасні економічні відносини не змогли б стати соціально орієнтованими [84]. Транспорт є найважливішою складовою соціально орієнтованої економіки, за допомогою якого здійснюється переміщення товарів, що продовжує процес виробництва та доставку населення до робочих місць, створюючи при цьому необхідні умови для виробничого процесу. Виробничий процес буде завершеним, а в деяких випадках навіть не почнеться до того моменту, поки товар та люди не будуть доставлені до місця призначення. Забезпеченість території добре розвиненою транспортною системою є одним із чинників залучення населення і виробництва, служить важливою перевагою для розміщення продуктивних сил і дає інтеграційний ефект.

      Виконуючи перевезення людей (пасажирів) до освітніх, лікувальних, спортивних, культурних установ, транспорт виконує соціальні функції та допомагає відтворювати фізіологічні функції організму, розвивати інтелект. Значення транспорту у вирішенні соціальних проблем значно зростає з переходом до соціально орієнтованої економіки. Транспорт є найважливішою ланкою і в економіці України, без якої неможливе нормальне функціонування жодної галузі, жодного регіону країни. Він не тільки забезпечує потреби господарства і населення в перевезеннях, але разом з містами утворює «каркас» території, є найбільшою складовою частиною інфраструктури, служить матеріально-технічною базою формування та розвитку територіального поділу праці, істотно впливає на динамічність і ефективність соціально-економічного розвитку окремих регіонів і країни в цілому.

      Розглядаючи транспорт як галузь матеріального виробництва, необхідно відзначити ряд його специфічних особливостей. Специфіка транспорту як сфери економіки полягає в тому, що він сам не виробляє нову продукцію, а лише бере участь в її створенні, забезпечуючи сировиною, матеріалами, обладнанням виробництво, доставляючи готову продукцію до споживача, збільшуючи тим самим її вартість на величину транспортних витрат, які включаються в собівартість продукції. Значення транспорту як важливої складової частини економіки України визначається його роллю в територіальному поділі суспільної праці. Спеціалізація регіонів, їх комплексний розвиток неможливі без транспортної системи. Транспортний чинник впливає на розміщення виробництва. Не беручи його до уваги, не можна досягти раціонального розміщення продуктивних сил. При розміщенні виробництва враховуються потреба в перевезеннях, маса вихідних матеріалів і готової продукції, їх транспортабельність, забезпеченість транспортними шляхами, їх пропускна здатність і т. д. Залежно від впливу цих складових розглядаються варіанти розміщення підприємств. Раціоналізація перевезень впливає на ефективність виробництва як окремих підприємств, так і регіонів, і країни в цілому.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.