У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Сучасні тенденції розвитку залізничного транспорту

     

      Залізничний транспорт України є однією з найважливіших галузей економіки країни, яка покликана забезпечувати внутрішні та зовнішні транспортно-економічні зв’язки й потреби населення в перевезеннях. Діяльність залізничного транспорту як частини єдиної транспортної системи сприяє ефективному функціонуванні всіх галузей виробництва, суспільному, соціальному та економічному розвитку країни.

      Оскільки левова частка у формуванні рівня соціально-економічного розвитку припадає саме на залізничний транспорт, виникає необхідність визначення моделі стійкого соціально-економічного розвитку залізничного транспорту України, шляхів забезпечення його стійкого розвитку в умовах реформування та загострення конкуренції як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках транспортних перевезень. Саме стійкий соціально-економічний розвиток залізничного транспорту дозволить ефективно впроваджувати політику, яка направлена на інтеграцію країни до світового господарства; сформувати оптимальну систему взаємодії всіх процесів розвитку, яка сприятиме раціоналізації виробничих та інших господарських процесів; забезпечити доступ національного товаровиробника до міжнародного ринку; підвищити конкурентоспроможність вітчизняної продукції за рахунок використання більш дешевих і якісних комплектуючих.

      На сьогоднішній день залізничний транспорт України є однією з базових галузей економіки країни. Вартість основних фондів залізниць країни складають понад 9 % вартості основних фондів всього господарського комплексу країни. Питома частка залізничного транспорту в середньорічному обсязі перевезень досягає за вантажообігом 52 %, пасажирообігом – 36 %. Протяжність експлуатаційної мережі залізничних колій — 21,7 тис. км. До складу залізничного транспорту входять 243 діючих підприємства, установи та організації, серед яких 6 залізниць, 11 відкритих акціонерних товариств, 106 медичних та оздоровчих закладів, підприємства торгівлі, побуту, громадського харчування тощо, на яких працює понад 400 тис. осіб. До структури залізниць України також входять 1340 залізничних станцій, 129 пасажирських вокзалів, 57 локомотивних і 48 вагонних депо. Крім того, на ринку залізничних перевезень функціонує багато приватних операторських і транспортно-експедиторських компаній.

      У галузі діє ефективна система соціального захисту. Середньомісячна заробітна плата робітника основної діяльності в кінці 2011 р. складає понад 3000 грн, на матеріальну підтримку залізничників з 2000 р. витрачається понад 100 млн грн. Створено 670 кабінетів охорони праці, шість галузевих навчальних центрів при ВНЗ. На підтримку медичних закладів щорічно виділяється понад 48 млн грн, а матеріальна допомога дітям-сиротам у цьому році склала 8 млн грн [95].

      Сьогодні як соціально відповідальна організація Укрзалізниця взяла на себе зобов’язання щодо забезпечення корпоративного пакета пільг і соціальних гарантій. До основних соціальних гарантій залізничного транспорту можна віднести: можливість надання безвідсоткових позик для індивідуального, кооперативного житлового будівництва; безкоштовний проїзд залізничним транспортом згідно зі встановленими нормами; безплатну медичну допомогу залізничникам і членам їх сімей у галузевих медичних закладах; обов’язкові медичні обстеження працівників за рахунок коштів підприємств, організацій і установ галузі; проведення профілактичних та оздоровчих заходів, направлених на відновлення працездатності працівників за основними професіями в галузевих і спеціалізованих оздоровчих закладах. Для ветеранів-залізничників, зокрема, передбачається: фінансова допомога ветеранським організаціям; перерахування коштів благодійним організаціям і фондам для поліпшення медичного обслуговування самотніх і немічних пенсіонерів; безплатне користування медичними установами; матеріальна та інша підтримка непрацюючих пенсіонерів.

      Основними важелями в підвищенні ефективності роботи працівників галузі є підвищення заробітної платні, покращення умов праці, забезпечення житлом.

      Необхідно зазначити, що основними складовими рівня розвитку залізничного транспорту є результати його діяльності на внутрішньому, міжнародному ринку транспортних перевезень. Оскільки залізниці функціонують у соціально орієнтованій державі, то і відповідно соціальна політика галузі робить неабиякий вклад у рівень розвитку як галузі, так і країни в цілому.

      Для визначення проблемних місць у діяльності залізничного транспорту країни варто розглянути основні складові його розвитку. Особливий вклад у рівень розвитку залізничного транспорту України вносить можливість українських залізниць надавати якісні транспортні послуги на міжнародному ринку послуг.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.