У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Структура методології управління інноваційним розвитком підприємства

     

      Питання про структуру методології залишається відкритим як в еконо-мічній науці та теорії управління, так і в теорії пізнання. У той же час струк-турована методологія, на нашу думку, є ознакою та критерієм зрілості самої науки. Стосовно необхідності структуризації методології В.Л. Чуйко зазна-чив, що структурована методологія, "на відміну від несистематизованого на-бору методологічних принципів (постулатів, концептів), має самовизначення межі когнітивних (пізнавальних – прим. автора) можливостей конкретних методів наукового дослідження, що набули взаємоузгодження у вигляді складових частин певного цілого" [586, с. 49]. Визначення структури методо-логії спрямоване на систематизацію наявних методів дослідження певної предметної області та здобуття нових знань. Чітке структурування методоло-гії сприяє розумовому сприйняттю і переробці зовнішньої інформації стосов-но предметної області та об’єктивізації цих знань, тобто отриманню певної об’єктивної інформації стосовно предметної області поза власними установ-ками, бажаннями та намірами самого дослідника.

      Структуризація методології виконується за допомогою застосування понятійного інструментарію, що дозволяє уникати "парадоксу нескінченного регресу обґрунтування й доведення понять" [586, с. 49]. Останнє твердження є особливо актуальним для економічних наук, яким більшою мірою, ніж тех-нічним та природничим наукам, притаманним є поширення необґрунтованої термінології та волюнтаризм у застосуванні понять, що іноді вимагає від до-слідників додаткових зусиль для обґрунтування й доведення доцільності за-стосування того або іншого поняття. Досліджуючи методологію економічної науки та методологію управління, ми дійшли висновку про відсутність єди-ної усталеної методології цих наук (логічної, епістемологічної, аналітичної, семантичної, синтаксичної), що засвідчило необхідність обґрунтування мето-дології управління інноваційним розвитком підприємства в нашому дослі-дженні.

      Цілком згодні з думкою академіка О.М. Новикова, який вважав, що ме-тодологію необхідно розглядати з урахуванням її структури [381], яка визна-чає співвідношення окремих елементів в єдиній та цілісній системі – методології. Питання структуризації методології здебільшого розглядаються в наукових працях з філософії та логіки. Це є цілком зрозумілим, адже саме до предмета дослідження філософії потрапляють питання організації науко-вих знань та пізнання, а логіка є наукою, що вивчає "закони й форми мислен-ня, методи пізнання та умови істинності знань і суджень" [74, с. 625], уособ-лює інструментарій систематизації та структуризації будь-яких суджень. Тому перш ніж визначити структуру методології управління інноваційним розвитком підприємства, слід визначитися із структурою методології взагалі.

      Одним із можливих підходів до структуризації методології, який відпо-відає філософському розумінню будь-яких явищ та об’єктів матеріального світу (їхньої форми та змісту) та який апріорно втілює різні аспекти мислен-ня (формальне та змістове), на які вказував А.Є. Конверський [288, с. 16], є поділ методології на змістову й формальну. Такий поділ цілком відповідає філософському розумінню будь-яких явищ та об’єктів матеріального світу через виявлення їхніх форми та змісту. При цьому співвідношення форми та змісту практично не розглядається у вузькоспеціалізованих напрямах при-кладних наукових досліджень, до яких належить управління інноваційним розвитком підприємства. Стосовно виділення змістового та формального аспекту методології, наприклад, Є.А. Подольська зазначила, що "змістова ме-тодологія містить такі проблеми: структура наукового знання і наукової тео-рії; закони породження, функціонування і зміни наукових теорій; понятійний каркас науки, умови й критерії науковості тощо. Формальні аспекти методо-логії пов'язані з аналізом мови науки, формальної структури наукового пояс-нення з описом методів тощо" [421, с. 605]. Виділення формального та змістового аспектів методології, на наш погляд, є доцільним, оскільки це сприяє систематизації наявного різноманіття наукових розробок у будь-якій галузі та є основою отримання нових знань. В основу виділення змістового та формального аспектів методології управління інноваційним розвитком під-приємства покладено філософську проблему співвідношення змісту та форми.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.