У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Технології управління інноваційним розвитком підприємства

     

      Відповідно до поданого уявлення про інноваційний розвиток підприєм-ства відбувається якісна зміна стану підприємства з використанням результа-тів інноваційної діяльності. Цей процес визначено як керований, тобто якісної зміни стану підприємства здійснюється на основі управлінського впливу. З урахуванням поданого розуміння управління інноваційним розвит-ком підприємства як процесу, який є опосередкованим управлінням його ін-новаційною діяльністю, напрями управлінського впливу будуть визначатися певними функціями управління інноваційним розвитком підприємства, а по-слідовність такого впливу уособлюватиме технологію управління інновацій-ним розвитком підприємства.

      Результати аналізу наукових праць з питань технологій управління до-зволяють стверджувати про ототожнення понять "технологія управління", "метод управління", "прийом управління", "засіб управління", "інструмент управління" та "спосіб управління". Термінологічні невизначеність і неточ-ність спричиняють плутанину щодо використання названих вище понять і зменшують інструментальні можливості досліджень. Тому поняття "метод управління", "прийом управління", "засіб управління", "інструмент управлін-ня" та "спосіб управління" потребують свого упорядкування, тобто визна-чення їхнього співвідношення одного з іншим. Звісно, ми припускаємо мож-ливість упорядкування зазначених елементів різними способами, але без такого упорядкування подання елементів технології управління інноваційним розвитком підприємства в межах змістового аспекту управління інновацій-ним розвитком підприємства буде поверхневим та неповним.

      Технологію управління інноваційним розвитком підприємства в межах змістового аспекту методології управління інноваційним розвитком підпри-ємства пропонується розглядати як послідовність управлінських дій з метою якісної зміни стану підприємства з використанням результатів інноваційної діяльності та з використанням певних методів, способів, прийомів, засобів та інструментів управління. Якщо говорити про технологію управління іннова-ційним розвитком підприємства як послідовність управлінських дій з метою якісної зміни стану підприємства з використанням результатів його іннова-ційної діяльності, то її призначенням слід вважати якісну зміну стану підпри-ємства. Призначення ж технологій управління інноваційним розвитком підприємства як елементу змістового аспекту методології управління іннова-ційним розвитком підприємства полягає в необхідності формування єдиного в науковців та практиків уявлення щодо їхнього застосування суб'єктами управління інноваційним розвитком підприємства. Поняття "технологія" є достатньо поширеним в різних сферах людської діяльності й розглядається як:

      "сукупність знань, відомостей про послідовність окремих виробничих операцій у процесі виробництва чого-небудь; сукупність способів обробки або переробки матеріалів, виготовлення виробів, проведення різних виробни-чих операцій" [495, т. 10, с. 106]; "застосування наукового знання у практичних цілях, особливо у про-мисловості; галузь науки, що має справу з інженерією або прикладними нау-ками" [665];

      "сукупність (система) правил, прийомів, методів отримання, обробки або переробки сировини, матеріалів, проміжних продуктів, виробів, вжива-них у промисловості" [379]. Технологія у найзагальнішому розумінні є сукупністю знань, відомос-тей про послідовність окремих виробничих операцій у певному процесі [495, т. 10, с. 106], а управління – дія за призначенням [495, т. 10, с. 468]. Техноло-гією називається процес перетворення початкових матеріалів для отримання бажаних результатів. Оскільки предметом і, відповідно, початковим матеріа-лом управлінської праці виступає інформація, то технологію менеджменту, наприклад, можна визначити як "комплекс методів з обробки управлінської інформації з метою вироблення, ухвалення і реалізації управлінських рішень" [519]. Технологія управління відображає і зміст управління, який характери-зується процесами руху й обробки інформації і визначається складом і по-рядком виконання управлінських робіт, під час яких ця інформація перетворюється і забезпечує дію на керований об'єкт [519]. Звідси витікає ос-новне призначення технології управління – встановлення раціональної схеми взаємодії структурних підрозділів і окремих виконавців у процесі управління [519]. Технологію управління визначають як "систему операцій і процедур, що виконуються керівниками, фахівцями і технічними виконавцями у певній послідовності з використанням необхідних для цього методів і технічних за-собів" [519]. Метою технології управління є раціоналізація управлінського процесу шляхом виключення таких видів діяльності і операцій, які не є необ-хідними для досягнення результату [519]. Основна функція технології управ-ління полягає в забезпеченні наукового й функціонального взаємозв'язку процесів управління з конкретними управлінськими технологіями, які спри-яють реалізації функцій управління. У зв'язку з цим важливо формувати у менеджерів мислення нового типу, орієнтоване на попереджувальну, аналі-тичну й інноваційну діяльність [519]. Розробка технології управління припу-скає визначення кількості, послідовності й характеру операцій, складових процесу управління, розробку або підбір для кожної операції відповідних способів, прийомів і технічних засобів, виявлення оптимальних умов проті-кання процесу переведення об'єкта системи з початкового стану в бажаний [519].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.