У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Фінансовий ринок як специфічна сфера прояву фінансово-кредитних відносин

     

      Найбільш сучасною формою організації економіки, яка є найбільш ефективною та гнучкою для вирішення різного роду економічних проблем є ринкова система, про що переконливо засвідчує досвід розвинутих країн. Саме ринок є однією з найважливіших сфер національної економіки, яка здатна забезпечити накопичення і розподіл необхідних ресурсів, а також забезпечити взаємодію їх виробників та споживачів. За ознакою економічного призначення об'єктів ринкових відносин виділяють такі види ринків: ринок товарів та послуг (ринок продовольчих та ринок непродовольчих товарів, а також ринок послуг); ринок факторів виробництва (ринок праці, ринок засобів виробництва, сировинний ринок); фінансовий ринок (ринок грошей, ринок капіталу, фондовий та інші ринки); ринок інтелектуальної власності (ринки патентів, ліцензій, ноу-хау, а також інформаційний ринок).

      В умовах формування ринкових відносин найважливішим з перелічених вище ринків є фінансовий ринок, який поряд іншими, що взаємодіють між собою, виступає складовою загального ринкового простору. Адже для нормального розвитку економіки необхідна мобілізація тимчасово вільних коштів економічних суб’єктів, їх розподіл і перерозподіл на комерційній основі між різними секторами економіки. Ці процеси повинні здійснюватися саме на фінансовому ринку, де відбуваються відповідні фінансово-кредитні відносини між його учасниками під дією попиту та пропозиції на фінансові ресурси, активи,інструменти та фінансові послуги. Об’єктивною основою функціонування фінансового ринку є розбіжність в потребі у фінансових ресурсах в того чи іншого економічного суб’єкта ринкових відносин із наявними джерелами фінансування як в обсягах, так і в часі. Причому фінансовий ринок не просто виконує функцію обміну тимчасово вільних грошових коштів на певні фінансові активи чи інструменти, але й обслуговує товарні ринки та ринки сфери послуг. Саме на фінансовому ринку відбувається переміщення тимчасово вільних грошових коштів від тих економічних суб’єктів, які мають в них надлишок, до тих суб’єктів, які мають потребу у цих коштах. Тому метою утворення та функціонування фінансового ринку є акумулювання та результативне розміщення заощаджень в економіці, ефективний перелив інвестиційних коштів від тих, хто має заощадження, до тих, у кого на цей час є потреба в капіталі [343, c. 3 – 4].

      Фінансовий ринок є одним з найважливіших складових економічної системи, що інтегрує економічні та фінансово-кредитні відносини в єдине ціле. Досвід країн із трансформаційною економікою показав, що за слабкого керування процесами, що відбуваються на фінансовому ринку, економіка виявляється неспроможною розв’язати гострі проблеми макроекономічної розбалансованості. З урахуванням нових умов і реальної ситуації в українській економіці проблеми фінансового ринку, соціально-економічні закономірності його функціонування й державного регулювання, пошуку оптимальної для цього етапу теоретичної моделі вимагають нових політико-економічних досліджень і напрацювання науково обґрунтованих практичних рекомендацій. Ця проблематика для економічної науки особливо є актуальною в умовах формування соціального ринкового господарства за підпорядкування державної антикризової програми широким заходам зі стимулювання розвитку суспільного виробництва та забезпечення суспільного відтворення.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.