У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Перспективні напрями розвитку фінансово-кредитних відносин страхових компаній

     

      Проведення економічної реформи і структурної перебудови економіки обумовлює необхідність подальшого розвитку національного страхового ринку як складової частини фінансового ринку України, що сприяє створенню підґрунтя для стійкого економічного зростання і забезпечує відшкодування збитків у разі стихійного лиха, аварій, катастроф та інших непередбачених подій, що негативно впливають на добробут населення, діяльність суб'єктів господарювання і держави.

      У сучасній економіці через страхування здійснюються фінансово-кредитні відносини, спрямовані на реалізацію державної політики соціально-економічного захисту населення, а також формування значних інвестиційних ресурсів.

      Розвиток страхового ринку і використання його в інтересах сталого розвитку національної економіки в умовах її інтеграції у світове економічне співтовариство та посилення процесів глобалізації є важливим компонентом національної безпеки. Міжнародна кооперація в страхуванні сприяє функціонуванню таких секторів економіки, як міжнародна торгівля, перевезення, авіація, космонавтика і туризм.

      Державна політика у сфері страхування має бути спрямована на: формування сучасного та динамічного страхового ринку з високорозвиненою інфраструктурою та широким асортиментом страхових послуг; своєчасну та широку адаптацію українського страхового ринку до світових вимог фінансового регулювання та нагляду, активну співпрацю з європейськими та міжнародними організаціями; створення страхового нагляду, гармонізованого з міжнародними стандартами та орієнтованого на захист прав споживачів фінансових послуг; модернізацію страхового бізнесу та систем управління страховими компаніями; розвиток страхового посередництва та посилення контролю за посередниками (брокерами, агентами і консультантами); впровадження системи мікрострахування для малозаможних верств населення, державну підтримку соціально значущих видів страхування; формування страхової культури громадян та підвищення фінансової грамотності учасників страхового ринку [381, c. 95].

      Виходячи із наявних проблем розвитку фінансово-кредитних відносин на страховому ринку, одним із шляхів їх вирішення, на нашу думку, є посилення ролі держави на страховому ринку. Це пов’язано з тим, що постійне накопичення суспільного багатства, а також істотний вплив низки техногенних, інвестиційних, екологічних та інших ризиків, загрожують його збереженню та примноженню, вимагають створення ефективної і масштабної системи страхових фондів, призначених для своєчасної компенсації непередбачених матеріальних збитків. Саме тому важливою складовою системи регулювання складних економічних процесів є страхування, яке забезпечує управління ризиками в народному господарстві та сприяє створенню підґрунтя для стійкого економічного зростання. Підтримка державою страхування пріоритетних видів галузей економіки також дозволяє стимулювати виробництво необхідної продукції.

      На даний час необхідно сформувати такі фінансово-кредитні відносини у сфері страхування, які дозволять забезпечити необхідний рівень функціональної взаємодії трьох головних учасників ринку страхування – виробників продукції, страховиків і держави та посилити контроль за функціонуванням системи страхування з боку держави. Для вирішення цього важливого завдання ми пропонуємо Міністерству фінансів України заснувати Державну страхову компанію (ДСК), яка функціонуватиме на основі партнерства між державою та приватним страховим сектором та виконуватиме функції страховика, перестраховика та координатора системи страхування за участю держави. У такому випадку витрати держави на побудову системи страхування галузевих ризиків будуть незначними, оскільки немає потреби у створенні мережі ДСК, тому, що роботу по страхуванню в регіонах можуть виконувати приватні страхові компанії через свою розгалужену мережу, використовуючи свій персонал.

      На нашу думку, фінансово-кредитні відносини ДСК з акумулювання страхових платежів і виплати страхового відшкодування повинні бути спрямовані на співпрацю із страховими компаніями приватної форми власностів, які, в свою чергу є учасниками зазначених фінансово-кредитних відносин з не фінансовими корпораціями, що належать до пріоритетних галузей економіки. Так Верховна Рада України визначила такі стратегічні пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні на 2003–2013 роки: модернізація електростанцій; нові та відновлювані джерела енергії; новітні ресурсозберігаючі технології; машинобудування та приладобудування як основа високотехнологічного оновлення всіх галузей виробництва; розвиток високоякісної металургії; нанотехнології, мікроелектроніка, інформаційні технології, телекомунікації; удосконалення хімічних технологій, нові матеріали, розвиток біотехнологій; високотехнологічний розвиток сільського господарства і переробної промисловості; транспортні системи; будівництво і реконструкція; охорона і оздоровлення людини та навколишнього середовища; розвиток інноваційної культури суспільства.

      Управляючи основними фінансовими ресурсами, ДСК повинна гарантувати страхові виплати виробникам продукції за зобов’язаннями по договорах страхування з державною підтримкою. Такі фінансово-кредитні відносини держави із страховими компаніями приватної форми власності дадуть змогу одержати доступ до якісного перестрахування на міжнародних ринках. Здійснюючи консолідацію зусиль та балансування спільних інтересів виробників продукції і страховиків, держава зможе забезпечити створення необхідної інституційної структури та визначити оптимальний розподіл функцій між державним регулюванням та саморегулюванням, що забезпечить оптимальне перетворення існуючих реалій на ефективно функціонуючу систему з урахуванням позитивного міжнародного досвіду.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.