Вдосконалення механізму інституційної підтримки інноваційно-інвестиційної діяльності харчових підприємств
Успішне функціонування харчових підприємств залежить від безлічі зовнішніх і внутрішніх факторів, під впливом яких складається його виробнича, кадрова, постачальницька, збутова, а також інноваційна політика. Для розвитку підприємств харчової промисловості в сучасних умовах необхідне використання досягнень науково-технічного прогресу і широке впровадження їх у виробництво, що неможливо без формування інноваційного механізму.
У зв’язку з цим виникає необхідність розробки системи показників, яка дозволить оцінити ефективність і надійність інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості, виявити наявні порушення в його функціонуванні і запропонувати систему заходів щодо усунення. Для цих цілей пропонуємо використовувати систему абсолютних і відносних показників, яка дозволяє оцінити кожний компонент інноваційної діяльності, а потім провести комплексну оцінку.
До абсолютних показників оцінки інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості можна віднести:
1. Показники оцінки компоненти організації інноваційної діяльності :
- кількість підрозділів на підприємстві харчової промисловості, що зайняті проведенням науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт;
- вартість майна, що призначене для розробок і впровадження інновацій;
- чисельність персоналу, який зайнятий в інноваційній сфері;
- чисельність працівників, що мають вчений ступінь;
- чисельність працівників, що пройшли в звітному році перепідготовку і курси підвищення кваліфікації;
- чисельність інноваційних менеджерів.
2. Показники оцінки компоненти розробки і впровадження інновацій:
- кількість інноваційних проектів, що прийняті у виробництво на підприємстві харчової промисловості;
- кількість успішно завершених інноваційних проектів;
- кількість продуктових інновацій, які впроваджені на підприємстві харчової промисловості у звітному році;
- кількість процесних інновацій, що впроваджені на підприємстві харчової промисловості у звітному році;
- кількість знятої з виробництва застарілої продукції;
- виручка від реалізації нової або вдосконаленої продукції;
- вартість інноваційної продукції, що експортується.
3. Показники оцінки компоненти фінансування і стимулювання інноваційної діяльності :
- розмір власних засобів підприємства харчової промисловості, що спрямовані на фінансування інноваційної діяльності;
- розмір позикових засобів підприємства харчової промисловості, які спрямовані на фінансування інноваційної діяльності;
- розмір витрат на технологічні інновації;
- обсяг фінансування інноваційної діяльності підприємства харчової промисловості за рахунок засобів бюджетів різних рівнів;
- обсяг іноземних інвестицій в інноваційну діяльність підприємства харчової промисловості;
- ставки за кредитами, що надані на розвиток інноваційної діяльності підприємства харчової промисловості;
- розмір податкових пільг, що надані підприємству харчової промисловості у зв’язку із здійсненням інноваційної діяльності;
- приріст прибутку підприємства харчової промисловості після впровадження інновацій.
4. Показники оцінки компоненти технологічного трансферу :
- кількість придбаних інновацій;
- число проектів, що здійснювано спільно з іншими підприємствами харчової промисловості, науково-дослідними інститутами або конструкторськими організаціями;
- число ярмарків і виставок нової продукції, в яких підприємство харчової промисловості брало участь.
5. Показники оцінки компоненти інтелектуальної власності :
- кількість поданих заявок на патенти;
- витрати, що пов’язані з патентуванням винаходів;
- прибутки, що отримані від продажу ліцензій;
- кількість впроваджених нововведень, що розроблені самим підприємством харчової промисловості.
Вся работа доступна по Ссылке