У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Діагностика ефективності управління підприємствами агропродовольчої сфери

     

      Сукупність організаційних та правових аспектів управління чинить вплив на ефективний розвиток підприємства. Серед досліджуваних підприємств Миколаївської області найбільш ефективну організаційно-правову форму становлять сільськогосподарські кооперативи.

      гектарів сільськогосподарських угідь, отримують найбільше доходу і прибутку.

      До однієї з основних переваг кооперативів можна віднести можливість участі усіх працюючих членів у прийнятті найважливіших управлінських рішень. Слабке місце зазначеної організаційно-правової форми господарювання складає ускладненість координування дій працівників і процедури прийняття оперативних, тактичних і стратегічних управлінських рішень. Вказані ускладнення можуть бути невельовані наявністю лідера та його команди управління, які спроможність масштабно використовувати такі форми і засоби впливу на поведінку підлеглих, як влада авторитету та влада прикладу, а також спроможні налагодити та підтримати атмосферу довіри та доброзичливості між учасниками кооперативу.

      Акціонерні товариства також отримують значні доходи від реалізації продукції. Сильні сторони цієї організаційно-правової форми: великий обсяг виробництва забезпечує можливість скористатися ефектом масштабу, перевагами диференціації та диверсифікації. Акціонери мають право приймати участь в процесах управління товаристовом.

      Також ефективно функціонують приватні та приватноорендні підприємства, основна маса яких зосереджена в Миколаївській області. До переваг таких підприємств можна віднести: зосередження в одних руках всіх прав власності і використання майна, що внесено власником до статутного фонду. Форма приватно-орендного підприємства унеможливлює залучення додаткової маси капіталу зі сторони, зокрема без змін організаційно-правової форми. Захист інтересів найманих працівників здійснюється лише Кодексом законів про працю, тому керівник володіє більш широкими можливостями для використання жорстких методів впливу на поведінку працівників.

      Меншою ефективність характеризується діяльність сільгосппідприємства Миколаївської області, які мають організаційно-правову форму - товариство з обмеженою відповідальністю. Дані суб’єкти господарювання мають досить потужний потенціал, і цілком використовують можливості залучення до складу засновників потужного інвестора, зокрема, іноземного, та збереження значної мотивації команди працівників управління шляхом залучення до участі у капіталі. Неефективна діяльність СТОВ пояснюється невеликими розмірами земельної площі та нестачею необхідної техніки. Крім цього, обмеженість відповідальності учасників зумовлює не зацікавленість потенційних інвесторів, а обмежене коло засновників може бути чинником для незадоволення працівників та порушення психологічного мікроклімату.

      Неефективною діяльність була в державних підприємствах. Троє з п’яти господарських суб’єктів даної групи мали рівень рентабельність менше 1%, а двоє мали збитки. Низький рівень мотивації працівників, неможливість швидкої зміни профілю на більш рентабельні види продукції, значний рівень перевитрат всіх видів ресурсів - деякі причини негативних результатів функціонування даної групи підприємств.

      Враховуючи вищезазначене, можна дійти висновку, що ефективна діяльність підприємств АПК зумовлюється обраною організаційно-правовою0 формою, так як даний вибір частково зумовлює можливості збільшеня виробничих масштабів, залучення інвестицій і, що саме істотне – формує основу для побудови ефективного механізму управління. Високий рівень рентабельності активів у приватних підприємствах можна пояснити значно меншими розмірами величини активів в зазначеній групі порівняно з кооперативами і акціонерними товариствами. Масштабність використання позичкового капіталу кооперативами для фінансового забезпечення поточної діяльності і, як результат, зменшення питомої ваги власного капіталу в структурі балансу обумовлює високі показники рівня рентабельності власного капіталу. Орієнтація на максимальний рівень самофінансування всіх проектів у акціонерних товариствах зумовила зниження рівня рентабельності власного капіталу. Нехтування значною часткою витрат (збутових та адміністративних витрат), питома вага яких для акціонерних товариств є істотною, пояснює підвищення рівня рентабельності функціонування саме АТ.

      На основі проведених досліджень, ми прийшли до висновку, що найбільш ефективними є такі організаційно-правові форми: сільськогосподарський виробничий кооператив, акціонерне товариство і приватноарендне підприємство. Позитивною характеристикою даних організаційно-правових форм є масштаб виробництва, що дає змогу диверсифікувати та диференціювати сільськогосподарське виробництво, а це може стати чинником успішного тривалого розвитку. Приватні господарські суб’єти маючи значно менші масштаби виробництва досягають високої результативності за рахунок кращого рівня контролю за процесом виробництва та можливості швидкого перепрофілювання виробництва на більш прибуткове спрямування.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.