У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Зовнішні фактори розвитку товарообороту підприємств роздрібної торгівлі України

     

      Обсяги, структура та динаміка товарообороту підприємств роздрібної торгівлі знаходяться під відчутним впливом сукупності факторів зовнішнього середовища. Найбільш повний перелік можливих факторів, які впливають на товарооборот підприємства роздрібної торгівлі, наведено у Т.І. Ніколаєвої та Н.Р. Єгорової, які виокремили економічні, політичні, соціально-демографічні, природні, кліматичні, культурні, релігійні і т.п. фактори, науково-технічний прогрес [31, с.85-86]. В ряді інших робіт [9, 26, 60, 65, 184, 185] пріоритетними зовнішніми факторами впливу на товарооборот визнаються та розглядаються соціально-демографічні та економічні фактори.

      У цілому динаміка доходів і витрат населення України за 2002-2011 роки демонструє тенденцію неухильного зростання доходів і витрат, як в цілому, так і на душу населення країни. Як засвідчує розподіл населення за рівнем середньодушових еквівалентних загальних доходів, 70% населення України має доходи до 1920 грн. в місяць в розрахунку на одну особу [186]. Якщо порівняти структуру розподілу населення за рівнем середньодушових еквівалентних загальних доходів упродовж останніх трьох років (2009-2011 роки), то вона покращилася, оскільки питома вага населення із низьким рівнем середньодушових доходів зменшилася. Проте частка населення із середньодушовими еквівалентними загальними доходами у місяць, нижчими прожиткового мінімуму, ще залишається суттєвою і становила в 2011 році 7,8% від загальної чисельності населення України [186].

      Показником, який в грошовому виразі найбільш повно відображає платоспроможний купівельний попит населення, є частина його грошових доходів, призначена для придбання товарів. Роздрібний товарооборот реалізується через грошові доходи населення, проте зростання частки неврахованих доходів призводить до виникнення диспропорцій між обсягами доходу та витрат на душу населення і викликає необхідність дослідження відсотку охоплення роздрібним товарооборотом не доходів, а витрат населення, у структурі яких, як свідчать статистичні дані, домінує частка споживчих витрат (в 2011 році 90,2% сукупних витрат домогосподарств припадало на споживчі витрати, з яких 51,3% становили витрати на придбання продуктів харчування та безалкогольних напоїв, 3,4% - алкогольних напоїв та тютюнових виробів та 35,5% - непродовольчих товарів та послуг [186]).

      Порівняльна динаміка темпів приросту роздрібного товарообороту торгової мережі підприємств роздрібної торгівлі України та наявних доходів населення (рис. 3.6) свідчить, що за досліджуваний проміжок часу лише у 2010 році порівняно з 2009 роком темпи приросту наявних доходів населення перевищували темпи приросту роздрібного товарообороту торгової мережі підприємств роздрібної торгівлі України у 1,14 разів. Щодо решти досліджуваних років, мало місце випередження темпів зростання роздрібного товарообороту торгової мережі підприємств роздрібної торгівлі України над темпами зростання наявних доходів населення.

      Вимагає раціоналізації структура каналів продажу споживчих товарів населенню з огляду на переважання в якості місця придбання товарів торговельних об’єктів, які не належать підприємствам роздрібної торгівлі (досягнутий рівень товарообороту підприємств роздріб¬ної торгівлі України в обсязі витрат населення, призначених для придбання товарів і послуг, у 2011 році склав 26%).

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.