У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Особливості державної політики економічного розвитку України

     

      Забезпечення стабільного розвитку національної економіки країни, та інтеграція України до ЄС, вимагає вивчення особливостей економічного розвитку та ролі держави в цьому процесі.

      Державі належить провідна роль у формуванні економічного розвитку країни. Економічна та політична ситуація, що склалася у країні потребує чіткого формулювання необхідності, цілеспрямованості та прийнятності впливу держави на економічні процеси в Україні. Окреслення функцій, ролі та значення держави як соціально-політичної інституції, є однією з найбільш актуальних і дискусійних тем сучасності [175].

      Державне регулювання економіки в умовах ринкового господарства представляє систему типових заходів законодавчого, виконавчого і контролюючого характеру, здійснюваних правовими державними заснуваннями і громадськими організаціями з метою стабілізації і пристосування існуючої соціально-економічної системи до умов, що змінюються. Державне регулювання економіки покликане забезпечувати її рівновагу і сталий розвиток. Конкретні напрямки, форми та методи державного регулювання економіки визначаються характером і гостротою економічних, соціальних, екологічних та інших проблем у будь-якій країні певного періоду [28].

      Основним напрямком діяльності держави є активний вплив на життєдіяльність суспільства, враховуючи соціально-економічну сферу, гарантуючи гідні умови життя населення. Соціально-економічне зростання національної економіки можливе в умовах забезпечення гідного рівня добробуту населення, зайнятості, умов ведення бізнесу, підтримки інтелектуального потенціалу країни та ін.

      Світовий досвід економічного розвитку багатьох країн доводить, що немає і не може бути ефективної соціально орієнтованої економіки, що спираючись би на умови сучасної конкурентної боротьби та зовнішнього економічного протекціонізму, функціонувала без активного впливу держави [9].

      Ще у стародавні часи науковців турбували питання економічного розвитку країни, різний рівень отримання доходів населення та роль, що займає держава в цьому процесі. Тому для визначення ролі держави в економічному розвитку необхідно дослідити роботи відомих економістів щодо макроекономічного регулювання.

      Сучасні економісти у своїх дослідженнях про роль держави в економічному розвитку в основному виходять з концепції відомого економіста А. Сміта, який визначає що до головних функцій держави відносяться забезпечення національного суверенітету країни, правопорядку, забезпечення добробуту населення. Однак, реалізація цих функцій не може забезпечити ефективного функціонування ринку [149].

      Саме А. Сміт у своїй роботі «Дослідження про природу та причини багатства народів»,опублікованій у 1776 році, стверджував, що держава має забезпечувати безпеку життя населення та всіляко підтримувати рівень життєдіяльності людини. Також А.Сміт під час опису ринкової економіки відмічав, що головною рушійною силою економічного розвитку є прагнення підприємця до досягнення своїх приватних інтересів, тим самим збільшуючи не тільки свій добробут, а й економічне зростання країни вцілому [149].

      А. Сміт пов’язує найважливіші функції держави з витратами на суспільні роботи, підтримання воєнної безпеки та забезпеченням і підтриманням існуючої правової системи. Будь-які інші види діяльності, на його думку, негативно впливатимуть на зростання багатства нації [149].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.