У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методологічні підходи до вимірювання та оцінки інноваційного потенціалу

     

      Поняття «інноваційний потенціал» − широко вживаний термін в сучасних наукових публікаціях. Проте здійснити його оцінку досить проблематично. В цьому контексті слід зазначити, що достатній арсенал відповідних методологічних, теоретичних й емпіричних підходів, які можуть слугувати науковою основою для його вимірювання накопичені упродовж останніх близько 45 років Київською науковою школою наукознавства [213, 214, 215]. З таких позицій інноваційний потенціал, наприклад, досліджується в роботах Б.А.Маліцького, І.О.Булкіна, В.А.Денисюка, І.Ю.Єгорова, Л.П.Кавуненко, Г.І.Калітича, О.С.Поповича, В.П.Соловйова тощо.

      Так, Б.А.Маліцький [216; 217, c. 176–183, 289, 297, 308], вивчаючи інноваційний потенціал економічного розвитку у контексті проблемно-орієнтованої та індикативної оцінки науково-технічного потенціалу, включає до його змісту такі аспекти: наукові кадри, витрати на НДДКР, обсяг торгівлі ліцензіями, експорт ліцензій, отримані патенти за кордоном та в країні, витрати на освіту, рівень освіти робочої сили, кваліфікацію та професіоналізм робочої сили, експорт наукової продукції, продукування наукових знань, наукоємність ВВП, рівень життя населення.

      В.П.Соловйов [218] інноваційний потенціал розглядає в контексті державної інноваційної політики, розвитку інноваційної інфраструктури, трансферу технологій, інвестиційної привабливості інноваційного середовища, впливу науки і технологій на розвиток економіки.

      Досліджуючи проблеми оцінки інноваційної діяльності (розробки Європейського інноваційного табло) у контексті євроінтеграційних процесів, тема інноваційного потенціалу досить ґрунтовно вивчається І.Ю.Єгоровим [219, 220, 221, 222]. Як засвідчують його дослідження [222, с. 69–120], процес формування системи індикаторів, що дозволяють відслідковувати основні аспекти розвитку інноваційного потенціалу для країн-учасниць Європейського Співтовариства, є досить складним та неоднозначним. Так, упродовж 2001-2006 років система показників, розроблена для цих країн вже тричі мінялася.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.