У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Економетрика - методологічна синтезована наука функціонування економічних систем

     

      Підприємство як відкрита, динамічна, багаторівнева система потребує врахування всіх особливостей, що належать до такого роду систем, які розвиваються в процесі управління підприємством. Відповідно, виникає необхідність у застосуванні в процесі управління підприємством таких методів та моделей, які б дозволили планувати, організовувати, мотивувати та контролювати підприємницьку діяльність з точки зору розгляду підприємства як системи та з врахуванням його особливостей. Застосування в таких ситуаціях економікою-математичних методів і моделей є загальновідомим і виявило себе як найбільш прогресивне і ефективне. Сучасні методи управління економічними системами та процесами базуються на широкому використанні математичних та економіко-математичних методів.

      На сучасному етапі економічного реформування, запровадження ринкових методів господарювання зростає потреба в оперативності прийняття управлінських рішень, у розрахунку й прогнозуванні варіантів можливих напрямків виробничої діяльності окремих підприємств. А це практично неможливо здійснити без застосування в аналітичному дослідженні економіко-математичних методів.

      Економетрика — галузь економічної науки, яка вивчає методи побудови економетричних моделей, які характеризують кількісні взаємозв'язки економічних показників і дають основні напрямки використання цих моделей в економічних дослідженнях. Економетрика є прикладною галуззю знань, що потрібна для проведення кількісного аналізу та прогнозування економічних явищ.

      Існують різні варіанти визначення економетрики, як науки:

      1) розширені, при яких до економетрики відносять все, що пов'язано з вимірами в економіці;

      2) вузько-інструментально орієнтовані, при яких розуміють певний набір математико-статистичних засобів, що дозволяють вирифікувати модельні співвідношення між аналізованими економічними показниками.

      На наш погляд, найточніше пояснив суть економетрики один із засновників цієї науки Р.Фриш, який і ввів цей назва в 1926 р.: «Економетрика - це не те ж саме, що економічна статистика. Вона не ідентична і тому, що ми називаємо її економічною теорією, хоча значна частина цієї теорії носить кількісний характер. Економетрика не є синонімом додатків математики до економіки. Як показує досвід, кожна з трьох відправних точок - статистика, економічна теорія і математика - необхідне, але не достатня умова для розуміння кількісних співвідношень в сучасному економічному житті. Це єдність усіх трьох складових. І ця єдність утворює економетрику».

      Економетрика - це самостійна наукова дисципліна, що об'єднує сукупність теоретичних результатів, прийомів, методів і моделей, призначених для того, щоб на базі економічної теорії, економічної статистики і економічних вимірів, математично-статистичного інструментарію надавати конкретне кількісне вираження загальним (якісним) закономірностям, обумовленим економічною теорією.

      Економетричний метод створювався в подоланні наступних труднощів, що спотворюють результати застосування класичних статистичних методів: асиметричності зв'язків;

      мультиколінеарності зв'язків;

      ефекту гетероскедастичности;

      автокореляції;

      неправдивій кореляції;

      наявність лагів.

      У світовій науці економетрика займає гідне місце. Нобелівські премії по економіці отримали економетрики Ян Тильберген, Рагнар Фриш, Лоуренс Клейн, Трюгве Хаавельмо. У 2000 р. до них додалися ще двоє - Джеймс Хекман і Дэниель Мак-Фадден. Випускається ряд наукових журналів, повністю присвячених эконометрике, у тому числі: Journal of Econometrics (Швеция), Econometric Reviews (США), Econometrica (США), Sankhya. Indian Journal of Statistics. Ser.D. Quantitative Economics (Индия), Publications Econometriques (Франция).

      Проте в нашій країні з ряду причин економетрика не була сформована як самостійний напрям наукової і практичної діяльності, на відміну, наприклад від Польщі, яка стараннями О.Ланге і його колег покрита мережею економетричних «інститутів» (у російській термінології - кафедр ВНЗ). Нині в Росії починають розгортатися економетричні дослідження, зокрема, починається широке викладання цієї дисципліни.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.