У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Теоретичні основи науково-технологічної глобалізації у світовому господарстві

     

      Глобалізація є найвищою стадією розвитку процесу інтернаціоналізації численних аспектів суспільного життя. Вона відображає об'єктивний процес активізації взаємопроникнення та взаємозалежності сучасних соціально-економічних і суспільно-політичних процесів у світовому масштабі, які не лише долають національні бар'єри, а й поєднують, на перший погляд, несхожі та різні за векторами явища.

      Національні економіки поступово стають все більш інтегрованими. Відбулося своєрідне «стиснення» світового простору, яке відповідно вимагає нових форм взаємовідносин. Зростаюче переплетення економік, інтернаціоналізація фінансових ринків і сучасний етап розвитку сприяють процесу економічної глобалізації. Вплив глобалізації на економіку відбувається під дією швидко зростаючого міжнародного руху капіталу, робочої сили, товарів і послуг, технологій та інформації.

      На сучасному етапі відбуваються глибокі зміни у всій системі міжнародних відносин. Істотною їх рисою стає глобалізація. Етапи спрощено характеризують процес інтернаціоналізації світової економіки. У реальній дійсності дуже складно відокремити ці етапи, можна лише виявити певні тенденції. Процес йде швидше за спіраллю, на черговому витку досягаючи розвитку на більш високому рівні. Процес глобалізації розгортається у певних, властивих лише їй формах, які все більш чіткіше окреслені у збільшенні обсягів та диверсифікації структури міжнародної торгівлі; у міжнародних інвестиціях (як прямих так і портфельних), в міграціях робочої сили в межах світової господарської площини; у зростаючому використанні технологій, інновацій, ноу-хау, знань, менеджменту, маркетингу та інше .

      Глобальна економіка включає в себе такі головні елементи:

      • міжнародну науково-технічну сферу;

      • систему міжнародного виробництва;

      • світовий ринок і міжнародну торгівлю;

      • міжнародну валютно-фінансову систему.

      Шляхом торгівлі, інвестицій, доступу до зовнішніх джерел ресурсів глобалізація полегшує заміну низько-кваліфікованої робочої сили за рахунок тих чи інших. Питома вага такої робочої сили в загальних витратах зростає за рахунок скорочення торговельних витрат, страхування рівня зарплати і доходів. Тим самим у цих країнах скорочується податкова база і водночас зростає попит на соціальні гарантії при падінні можливостей щодо їх забезпечення.

      Вплив глобалізації на економіку відбувається під дією швидко зростаючого міжнародного руху капіталу, робочої сили, товарів і послуг, технологій та інформації. Дослідження питань глобалізації показують, що вона має цілу низку переваг: полегшується господарська взаємодія між державами, створюються умови для безперешкодного доступу країн до передових досягнень людства в економічній та науковій сферах, нівелювання рівнів розвитку різних регіонів .

      Сучасна глобалізація, що вже досягла високого ступеня взаємозалежності, є процесом перетворення регіональних соціально-економічних систем на єдину всесвітню систему, що розвивається на базі уніфікованих закономірностей. З одного боку, глобалізація сприяє прискореному розвитку продуктивних сил, науково-технічному прогресу, все інтенсивнішому спілкуванню держав і народів. У такий спосіб вона об'єктивно сприяє створенню людством ресурсної бази й інтелектуального потенціалу для забезпечення економічного розвитку на якісно новому рівні. Та водночас процеси глобалізації, які в загалі розвиваються стихійно, без колективного керуючого впливу світового співтовариства, збільшують цілий ряд застарілих економічних проблем, породжують нові ризики й виклики .

      Існуючий процес регіоналізації економіки, на наш погляд, дещо уповільнює процес широкомасштабної глобалізації, але це є невід'ємною і логічною фазою глобальності саме на цьому витку розвитку, а наступним вже буде об'єднання між міжрегіональними глобальними угрупуваннями. Регіон є зменшеною моделлю світу і саме тут можна швидше досягнути інтернаціоналізації, інтеграції, лібералізації, уніфікації, не зазіхаючи на національну самобутність, виявити труднощі, протиріччя, суперечки, неприйнятні кроки і вже тоді переходити до вищого рівня у глобальному світі, співпрацюючи вже із укрупненими світовими регіонами-полісами.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.