У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Концептуальні основи глобальної трансформації та модернізації економічних систем

     

      На сьогоднi в економiчнiй лiтературi представлено рiзнi підходи до вuзначення cyтнocтi економічної системи. Так, наприклад, росiйськi вченi виокремлюють функцiональний, структурний та казуальний напрями зазначених дослiджень . Цю класифiкацiю можна представити у такий спосiб:

      І. Функціональний niдхiд пов'язаний iз трактуванням природи економiчної системи на основі виявлення її призначення, взаємодії з навколишнiм середовищем та вiдповiдного механiзму вирiшення основних проблем економiчного життя. 3азначений пiдхiд вiдображає зв'язок зовнiшнiх впливiв на систему з її реакцією, поведiнкою, здатнiстю змiнюватися пiд впливом керуючих iмпульсiв.

      Наприклад, Х. 3айдель та Р. Tеммін визначають економiчну систему як складову соцiальної системи, що має органiзовувати використання людьми pecypciв . П. Гpeгopi та Р. Стюарт трактують її як набiр механiзмiв та iнституцiй найбільш фундаментальних аксiоматичних понять економiчної науки. Г.Башнянин визначає економiчну систему як "певним чином організовану ... практичну дiяльнiсть суб'єктiв господарювання з виготовлення, реалiзацiї та споживання благ та послуг". На його думку, "економiчна система - це певна об'єктивна дiяльнiсть (з приводу, наприклад, трансформацiї ресypсів у продукти)", "суб'єктна дiяльнiсть з вiдповiдною поведінкою" та "певна практична дiяльнiсть" . К. Астапов розглядає економiчну систему як "формальну соцiально-економічну структуру, що органiзує виробництво товарів (послуг), затребуваних у внутрiшньому середовищi вiдповiдно до довгострокової стратегії, i використовує зовнiшнi та внутрiшнi ресурси - працю, капітал, технологiї" .

      Слiд погодитися з тим, що розкриття механiзму функцiонування економiчної системи має важливе значення для поглибленого розумiння її сутності. 3агальновiдомо, що функцiя як сенс існування та призначення системи є основним системоутворюючим чинником. Вона визначається для системи ззовнi та розкриває її роль стосовно бiльш загальної системи, до складу якої вона (система) входить як елемент (пiдсистема), що взаємодіє з іншими пiдсистемами. Не заперечуючи слушнiсть зазначеного пiдходу до визначення сутності економiчної системи, слід, oднaк, звернути увагу на його невiдповiднiсть вимогам категоріaльностi фiлософського поняття "система" у якому насамперед деться про комплекс взаємопов’язаних елементів, які формують певну цілісність.

      ІІ. Структурно-морфологичній підхід пов'язаний iз розкриттям сутності, економiчної системи на основi дослiдження її субординованої ієрархічної будови (зокрема виокремлення суттєвих взаємозв'язкiв та конституюючих елементiв), елементного складу (гомогенного, гетерогенного, змiшаного), зв'язків (прямих, зворотних, нейтральних) та закономiрностей формоутворення.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.