У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Принципи, форми та засоби охорони права на комп’ютерні програми

     

      В романо-германській правовій сім'ї, яка побудована дедуктивним методом, принципам відводиться провідна роль. Поняття «принцип», його зміст і значення є одним з основних і складних питань будь-якої галузі наукового знання, будь-якого виду людської діяльності. У науковій літературі відзначається, що принципами можуть виступати різні складові наукового знання [189, с. 51]. Це визначається відмінністю методологічних завдань, для розв’язання яких і формулюються ті чи інші окремі принципи або їх система [20, с. 11]. Так як принцип (лат. principium — начало, основа) — багатозначне поняття, що в залежності від контексту може означати: 1) те первинне, що лежить в основі певної сукупності фактів, теорії, науки; 2) внутрішні переконання людини, ті практичні, моральні та теоретичні засади, якими вона керується в житті, в різних сферах діяльності; 3) це певне правило, сформульоване на основі пізнання законів чи закономірностей чинити саме так [162]; 4) німецький філософ та юрист Христиан Томазій вважав, що принцип права вимагає, щоб людина не робила нікому іншому того, чого вона не бажає, щоб інший зробив йому [80].

      В словнику іншомовних слів принцип визначається двома способами: 1) первоначало; те що лежить в основі певної теорії науки 2) внутрішнє переконання людини; основне правило поведінки [182].

      Досить вдалою для нашого дослідження є погляд А.П.Корєнєва, який вважає, що в структуру механізму входять наступні елементи: не тільки норми адміністративного права, а і його принципи, що об’єктивно вираженні в законах, указах Президента України і інших нормативних актах. І ми з ним повністю погоджуємося, адже принципи охорони права власності на комп’ютерні програми є однією із основних теоретичних складових механізму адміністративно-правової охорони права на комп’ютерні програми, без наявності ефективного підґрунтя принципів не можливе функціонування налагодженої практичної діяльності щодо адміністративно-правової охорони права на комп’ютерні програми в Україні.

      Ми поділяємо погляди В. Н. Голованова про те, що принципи, як і закони, є відображенням об’єктивного змісту дійсності, виступають у ролі своєрідних засобів організації будь-якого процесу пізнання. Їх зміст має низку спільних ознак, а саме: логічна форма; об’єктивність змісту, історичність буття та інше. Таким чином, закон є принципом методології пізнання, а принцип, в свою чергу, – законом у гносеологічній функції [40, с. 82].

      На думку В.В. Галунька принципи є провідною категорією в адміністративному праві всіх континентальних європейських країн. Він формує наступні характерні риси принципів адміністративного права: 1) вони формуються з метою забезпечення прав і свобод людини та громадянина і нормального функціонування громадянського суспільства та держави; 2) встановлюють керівні засади-настанови, що визначають найважливіші правила, за якими здійснюється та організується діяльність суб’єктів адміністративного права; 3) принципи адміністративно права характеризуються прогресивністю, засвідчують ідеальні для умов сучасності основоположні засади поведінки суб’єктів адміністративного права, але які є реально досяжними [7, с. 62].

      Загалом, на слушну думку вченого, під принципами адміністративного права слід розуміти основні вихідні, об’єктивно зумовлені засади, на яких базується діяльність суб’єктів адміністративного права, забезпечуються права та свободи людини і громадянина, нормальне функціонування громадянського суспільства та держави [7, с. 63].

      З урахуванням вищезазначеного, а також предмету нашого дослідження з'ясовуємо: принципи адміністративного права в сфері охорони права на комп'ютерну програму — основні вихідні, об’єктивно зумовлені засади, на яких базується діяльність публічної адміністрації у сфері охорони права на комп'ютерні програми, забезпечуються права та свободи суб'єктів права на комп'ютерні програми, нормальне функціонування громадянського суспільства та держави.

      Серед принципів сучасного адміністративного права можна виділити загальні та спеціально-галузеві. Загальні принципи мають фундаментальне значення для всієї галузі адміністративного права. Вони виявляються і деталізуються в галузевих принципах адміністративного права, які в свою чергу поділяються на основні принципи та принципи формування й функціонування його окремих інститутів, наприклад, принципи охорони права інтелектуальної власності [219, с. 104].

      Загальні принципи українського адміністративного права закріплені в Конституції України, конкретизуються і розвиваються в законодавчих та інших нормативно-правових актах. До цих принципів можна віднести: принцип пріоритету прав та свобод людини і громадянина; принцип верховенства права; принцип законності; принцип рівності громадян перед законом; принцип демократизму правотворчості й реалізації права; принцип взаємної відповідальності держави і людини; принцип гуманізму і справедливості у взаємовідносинах між державою та людиною [7, с. 63].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.