У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Теоретичні підходи до формування соціально орієнтованої ринкової економіки та економічні передумови їх розвитку

     

      Сучасний процес трансформації економіки України в напрямку формування соціально орієнтованої держави спирається на різні економічні моделі розвитку і на економічні концепції. Універсальної теорії трансформації немає і навряд чи вона можлива. Сьогоднішня економіка України не просто включена в систему глобальних економічних і соціально-політичних зв'язків, але і є активним її суб'єктом. Отже модель розвитку національної економіки повинна враховувати сучасні тенденції і специфіку глобального розвитку.

      У економічній теорії і практиці України на сьогоднішній день не існує єдиного методичного підходу до визначення відповідності національної економічної системи моделі соціально орієнтованої економіки, залишається невирішеною проблема визначення принципів соціально орієнтованої економіки та шляхів їх впровадження в систему стратегічного планування соціально-економічного розвитку України.

      В даний час одна з найрізкіших відмінностей між нашою країною і розвиненими країнами Заходу полягає в рівні життя населення. Це помітно перш за все, по рівню доходів: у 2011 р. в Україні майже 40% населення мали доходи менше 200 дол. США на місяць, ще 20% населення розпоряджалися коштами у розмірі 400-700 дол. США на місяць. При цьому, згідно даним ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку) на 2008-2011 рр., мінімальна щомісячна заробітна плата в Іспанії склала близько 700 дол., в США – 970 дол., у Франції – близько 1400 дол., Бельгії – 1600 дол., а в Швеції – 2500 дол. США. Глибокі відмінності між рівнем життя в нашій країні і західних країнах можна помітити також за тривалістю життя людей, доступності і якості таких благ, як продукти харчування, житло і товари домашнього побуту, послуг освіти, охорони здоров'я, охорони правопорядку [116; 199] .

      Все це обумовлює актуальність визначення суті соціально орієнтованої економіки, принципів її формування, основних ознак і теоретичних підходів щодо формування «держави добробуту».

      Питання підвищення рівня соціальної спрямованості національної економіки і об'єктивного характеру соціалізації економічних процесів привертає до себе увагу вітчизняних і зарубіжних економістів. Так, визначенню суті та основних характеристик соціально орієнтованої моделі розвитку національної економіки присвячені роботи Л. Абалкина [1], Є. Балобанова [5], О. Булатова [19], М. Каргалової [70], М. Кастельса і П. Хіманена [71], Ю. Латова [86], Т. Маршала [193], Р. Мертона [100], Л. Ерхарда [185; 188], В. Рьопке [197], Ф. Хайєка та інших. Серед вітчизняних дослідників, в роботах яких досліджується питання впровадження принципів соціально орієнтованої економіки в Україні, слід виділити Н. Болотіну [14], І. Булєєва [20], В. Буяшенко [21], Б. Вейцмана [25], В. Геєця [30], В. Куценко [84],

      О. Мартякову [93; 94; 95], В. Меленюка [98], З. Міщука [103], О. Новикову [108], С. Погасія [124; 125; 126].

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.