У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Фактори впливу на динаміку та якість дебіторської заборгованості

     

      Від системи обраних класифікаційних ознак дебіторської заборгованості залежить ефективність визначення факторів, що впливають на її динаміку та структурні зміни. На думку окремих учених [15; 38; 104; 144; 150; 190; 195; 218; 219; 236], нормативно закріплена класифікація дебіторської заборгованості не є вичерпною і достатньою для прийняття якісних управлінських рішень.

      Проаналізуємо загальноприйнятий підхід до класифікації дебіторської заборгованості, на якому базується її відображення на балансі підприємства. Відповідно до П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» [172] з метою складання фінансової звітності (у першу чергу балансу) дебіторська заборгованість класифікується за такими ознаками: зв’язок із нормальним операційним циклом; термін погашення; об’єкти, стосовно яких виникли зобов’язання дебіторів; своєчасність оплати боржником дебіторської заборгованості.

      Основна увага при висвітленні дебіторської заборгованості у балансі підприємства має приділятися заборгованості за товари, роботи та послуги. Така думка поділяється більшістю дослідників цієї проблеми. За об’єктною ознакою слід особливо виділити ще один різновид дебіторської заборгованості – аванси, видані контрагентам за майбутні поставки товарів, робіт, послуг.

      З огляду на іноземний досвід, деякими вченими [15; 38] пропонується при класифікації дебіторської заборгованості максимально зближувати строкову та об’єктну складові диференціації дебіторської заборгованості у балансі.

      На думку науковців, «така класифікація статей дебіторської заборгованості в балансі враховує рівень ліквідності статей, є кориснішою для користувачів фінансової звітності щодо оцінки фінансового стану підприємства» [38, с. 32].

      Умовно дебіторську заборгованість також можна поділити на дві групи: запланована та незапланована. Результатом запланованості або незапланованості може бути ступінь майбутньої або поточної економічної вигідності дебіторської заборгованості.

      Існують певні види дебіторської заборгованості, які вже в момент виникнення є для підприємства економічно невиправданими [16; 76; 96; 146; 189; 204]. До цих різновидів можна віднести такі: заборгованість за виданими авансами (постачальникам за продукцію, товари, роботи, послуги), заборгованість по розрахунках із бюджетом, заборгованість по внутрішніх розрахунках. Загалом заборгованість, не пов’язана з реалізацією продукції, товарів, робіт або послуг, має мінімізуватися.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.