У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Особливості відтворення матеріально-технічної бази сільського господарства

     

      Прояви системної кризи найбільш гостро відчуло сільське господарство і його матеріально-технічна база, погіршення якої різко позначилося на стані аграрного сек-тору країни. Підвищити ефективність сільськогосподарського виробництва можливо лише на основі функціонування високорозвиненої матеріально-технічної бази та її оновлення, тобто модернізації, технічного переоснащення господарств, створення комплексу машин для механізації й автоматизації сільськогосподарського виробницт-ва. У ринкових умовах значення матеріально-технічної бази сільського господарства набуває вагомої ролі, що пов’язано безпосередньо з її економічною сутністю.

      В економічному словнику новітнього часу матеріально-технічна база вироб-ництва трактується, як: «сукупність матеріально-речовинних елементів продуктив-них сил, виробничий апарат, який використовується для створення матеріальних благ і надання послуг колективу, суспільству. Матеріально-технічна база виробни-цтва включає основні виробничі фонди в натурально-речовій і вартісній формах» [48, с. 276].

      Матеріально-технічна база характеризується матеріально-речовинною основою, науковим, виробничим (технічним) і соціально-економічним змістом. Матеріально-речовинна основа бази – це певна сукупність природних чинників, а також енергетич-них, хімічних, біологічних та інших сил, організованих працею суспільства. Наукова сутність бази проявляється у системі наукових знань про зазначені складові та сили природи, а також про форми їх використання.

      Виробничий зміст бази формується сукупністю безпосередньо матеріаль-но-технічних і технологічних форм виробництва, насамперед, системою машин у широкому значенні цього слова (включаючи підсистему біоорганізмів).

      Зважаючи на вищевикладене, слід зазначити, що основним важелем функціону-вання економіки є матеріально-технічна база. Основним стимулом формування мате-ріально-технічної бази є потреба суспільства у виробництві матеріальних благ. Трак-тування матеріально-технічної бази містить кілька понять: матеріально-технічна база суспільства, матеріально-технічна база економіки, матеріально-технічна база галузей економіки та матеріально-технічна база підприємства. Всі вони ґрунтуються на понят-ті «матеріально-технічна база сільськогосподарських підприємств».

      Так, В.Г. Андрійчук під поняттям матеріально-технічна база сільського госпо-дарства розглядає: «базу сільського господарства, яка є багатогранною і має нату-рально-речовинний і вартісний склад. За своїм натурально-речовинним складом вона включає кошти та предмети праці (робітники, машини, устаткування та інші технічні ресурси, виробничі та культурно-побутові споруди, продуктивна худоба, багаторічні насадження та ін.). У процесі її функціонування використовуються природні ресурси (земля, вода та ін.)» [49, с. 282].

      У свою чергу В.В. Іванишин розвинув поняття матеріально-технічних ресурсів сільського господарства як найважливішого фактора, що забезпечує ефективність сільськогосподарського виробництва та конкурентоспроможність вітчизняних сільсь-когосподарських товаровиробників в умовах глобалізації економіки і тенденцій, що підсилюються, конкурентної боротьби на агропродовольчому ринку [50]. В економічному словнику не розглядається поняття «матеріально-технічна база сільськогосподарського підприємства», оскільки воно є дещо вужчим за змістом, тому його необхідно розкрити. На думку Д.К. Семенди, О.І. Здоровцова, П.С. Котика, О.О. Школьного: «Матеріально-технічна база сільського господарства це сукупність предметів і засобів праці, а також земельних і водних ресурсів, за допомогою яких працюючі в галузях рослинництва і тваринництва виробляють необхідні види продукції для власного споживання та сировину для промислових переробних підприємств» [51, с. 145]. Склад її елементів залежить від специфіки виробництва. Тільки за наявності всіх складових (техніки, кормів, землі, будівель та ін.) відбувається процес виробництва сільськогосподарської продукції. При цьому матеріально-технічна база сільськогосподарського підприємства входить до складу його виробничої бази, що включає також природно-біологічну базу.

      Сільськогосподарські підприємства не можуть функціонувати без постійно оновлюваної матеріально-технічної бази, тому великого значення набуває процес її відтворення. Необхідно визначити поняття «відтворення матеріально-технічної ба-зи сільськогосподарського підприємства».

      Під процесом відтворення технічних засобів розуміємо періодичне відтворення сільськогосподарської техніки, її обслуговування, ремонт і заміну спрацьованої техні-ки, придбання нової з метою збереження необхідних виробничих потужностей техні-чного парку для виконання технологічного комплексу робіт, який передбачає обґрун-тування стратегії своєчасного виведення із парку старих машин, заміни їх новими й раціональну експлуатацію протягом науково обґрунтованого оптимального періоду, за якого формуються найменші витрати на використання машин, нагромадження не-обхідного фінансового резерву у фондах ремонту й амортизації для забезпечення час-ткового і повного відтворення техніки, використання економічно обґрунтованої тех-нологічної утилізації технічних засобів виробництва з дотриманням природоохорон-них вимог і державне регулювання технічної політики на основі правових актів, дер-жавних довгострокових програм, що визначають стратегічні її напрями [52].

      Отже, процес відтворення матеріально-технічної бази сільськогосподарського підприємства передбачає безперервне відновлення всіх її елементів. Цей процес ґрунтується на одержанні коштів для придбання нових технічних засобів, а також послуг на підтримку складових у якісному робочому стані. Ними можуть бути прибуток, амортизація, інвестиції та державна допомога у формі дотацій, субсидій, пільгових кредитів тощо.

      Найбільш важливим питанням при дослідженні процесу відтворення матеріа-льно-технічної бази є визначення складу матеріально-технічної бази сільського го-сподарства, що включає в себе перелік виробничих елементів. До складових елеме-нтів матеріально-технічної бази відносять: матеріально-технічні засоби наукової підготовки виробництва; виробничі матеріально-технічні засоби – система машин, а саме: засоби автоматичного управління, силові машини, міжгалузеві, галузеві групи робочих машин, у т. ч. сільськогосподарські, транспортні машини, біологічна група засобів виробництва, технологія, організаційні форми; будівлі, споруди; пре-дмети праці.

      Вище перераховані складові матеріально-технічної бази можна об’єднати в кі-лька груп: перша група необхідна для удосконалення форм і методів організації праці, забезпечення складових другої групи новітніми науковими способами розви-тку; друга група насичує першу матеріально-речовими засобами для наукового аналізу. Всі блоки взаємообумовлені та становлять функціональне ціле, однак кож-ний елемент матеріально-технічної бази виконує окрему функцію.

      У науковій літературі висловлюється точка зору про правомірність введення до поняття матеріально-технічної бази виробництва окремих її складових, напри-клад, будинків і споруд, а також предметів праці, оскільки відносно до машин вони відіграють менш активну роль у виробничому процесі.

      Вся работа доступна по Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.