У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Розробка методики оцінювання уразливості банківської системи у стресових ситуаціях

     

      В умовах нестабільності фінансового ринку, що викликана фінансово-економічною кризою підвищується значення стрес-тестування, яке дозволяє попередити появу та поглиблення системних банківських криз. Необхідність його проведення обумовлена наявними загрозами, на які наражаються банки в процесі своєї діяльності, потребою ідентифікації банківських ризиків та усвідомлення їх впливу на показники стійкості і стабільності банківської системи. Відповідно до міжнародних методологічних основ можна виділити такі причини для проведення стрес-тестування: суттєві коливання валютних курсів; погіршення платоспроможності контрагентів; різка зміна відсоткових ставок за внутрішніми чи зовнішніми запозиченнями, за цінними паперами, за кредитами тощо; ймовірність виникнення системного ризику на основі різкого зниження ліквідності чи втрати капіталу; ризик зниження фінансової стабільності та (або) ліквідності тощо. Відсутність методики проведення стрес-тестування на рівні банківської системи зумовлює необхідність розробки такої методики, яка б мала чітко визначені етапи проведення, здійснювалась з використанням чітко обґрунтованого математичного моделювання та допомагала визначити вплив факторів ризику при розгортанні як позитивного, так і негативного сценаріїв в банківській системі. Проведене дослідження показало, що більшість розробників стрес-тестів встановлюють значення впливу факторів ризику виключно на основі власних експертних суджень, не обґрунтовуючи при цьому засобами математичного моделювання взаємозв’язок між цільовим параметром та факторами ризику. Необхідно зазначити, що стрес-тестування не тільки дозволяє з точністю визначати чутливість банків до ризиків, а й вимагає застосування математичних методів, методів експертної оцінки та наукових гіпотез.

      Для оцінювання уразливості банківської системи до істотного погіршення макроекономічної ситуації в країні ми пропонуємо власну методику оцінювання уразливості банківської системи у стресових ситуаціях на підставі реалізації послідовних етапів (рис. 3.17), яка розроблена з урахуванням положень, наведених у Методичних рекомендаціях щодо порядку проведення стрес-тестування в банках України [140]. Запропонована методика заснована на використанні методу сценарного аналізу, направлена на вирішення таких завдань: визначити комплекс дій, які необхідно здійснювати для збереження капіталу та зниження ризиків; оцінити можливості банківського капіталу та компенсувати ймовірні втрати; порівняти вплив різних факторів ризику; визначити важливість окремих видів сценаріїв та зробити оцінку впливу різних чинників на діяльність банківської системи. Аналіз результатів стрес-тестування є важливим не тільки з точки зору визначення запасу фінансової стійкості, а й з практичної можливості спостереження та контролю рівня ризиків, які наражають банківську систему на небезпеку, та ідентифікації найбільш серйозних загроз.

      На першому етапі проводиться дослідження фінансової стійкості банківської системи з метою виявлення найбільш вразливих місць, які в подальшому будуть виступати цільовими параметрами стрес-тестування. Таким чином може бути обрано один або декілька цільових параметрів стрес-тестування.

      На другому етапі: визначаються фактори ризику, які становлять загрозу для фінансової стійкості банківської системи та мають найбільший вплив на цільовий параметр, здійснюється деталізація факторів ризику – як зовнішніх (екзогенних показників), так і внутрішніх (ендогенних показників), що будуть враховуватися під час проведення стрес-тестування, та визначаються можливі комбінації цих факторів. Якщо одна частина із цих показників виражена у відсотках, а інша – в тис. грн., тоді проводиться стандартизація факторів ризику та цільового параметра, що дозволяє привести усі змінні до єдиної шкали вимірювання.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16864.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.