У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Джерела фінансування інноваційного розвитку підприємств торгівлі

     

      У системі фінансового управління інноваційним розвитком підприємств торгівлі одним з актуальних завдань є ідентифікація та класифікація джерел фінансування цього розвитку. Однією з причин стримування інноваційного розвитку підприємств торгівлі є недостатність його фінансування з різних джерел. Тому актуальним є пошук додаткових форм і джерел фінансування, підтримки оптимальної структури фінансових ресурсів, які формуються для наступного періоду, а також їх оптимальний розподіл та їх ефективне використання.

      Як один з видів розвитку підприємства, інноваційний розвиток має свої особливості у процесі його фінансування, які, в першу чергу, виявляються в джерелах фінансування цього розвитку. З метою забезпечення ефективного фінансування інноваційного розвитку підприємства необхідно, насамперед, визначити сутність цього поняття. Крім того, джерела фінансування інноваційного розвитку характеризуються багатоваріантністю, що вимагає їх класифікації.

      У сучасній літературі залежно від об’єкта свого дослідження автори виділяють джерела фінансування інноваційного проекту, інноваційної діяльності, інноваційного розвитку. Зазначимо, що інноваційний розвиток підприємства відбувається шляхом здійснення інноваційної діяльності, яка, в свою чергу, передбачає витрати на реалізацію інноваційних проектів та позапроектні витрати на інновації. Тому, джерела фінансування інноваційного проекту, інноваційної діяльності є і джерелами фінансування інноваційного розвитку підприємства.

      Сучасні вчені досліджують джерела фінансування інноваційного розвитку, але недостатньо уваги приділяють визначенню цього поняття. У результаті чого існують розбіжності у назві цих джерел. Так, Лебедєва І.Б. [68, с. 42], Ілляшенко С.М. [69, с. 25] називають їх джерелами інвестування і розкривають через зміст механізму інвестування; Возняк Г.В., Кузнєцова А.Я. – джерелами фінансування і розкривають через фінансовий механізм, Верба В., Загородніх О.; Козловський В.О. ототожнюють ці поняття.

      Зазначимо, що джерела фінансування забезпечують необхідними фінансовими ресурсами всі види діяльності (операційну, інвестиційну тощо) підприємства. Джерела інвестування – це частина джерел фінансування, які забезпечують здійснення інвестиційної діяльності підприємства. Зазначимо, що інвестиційна діяльність відбувається шляхом реального і фінансового інвестування. Реальне інвестування спрямоване на просте і розширене відтворення. Саме розширене відтворення передбачає формування нового. Саме тому, з нашої точки зору, автори розглядають інноваційну діяльність як складову інвестиційної діяльності, а джерелами цієї діяльності вважають інвестиційні ресурси. Серед джерел фінансування інноваційного розвитку є специфічні грошові кошти: кошти інноваційних фондів, венчурних компаній тощо, які використовуються тільки для фінансування цього розвитку (окремого інноваційного проекту). Отже, більш коректним є застосування поняття «джерела фінансування інноваційного розвитку».

      Поняття «джерела фінансування інноваційного розвитку» складається з двох понять: «джерела фінансування» і «інноваційний розвиток». Поняття «джерела фінансування» є досить сталим і являє собою «організації і підприємства - суб'єкти підприємницької діяльності, які формують і нагромаджують фінансові ресурси, а також перелік суб'єктів підприємництва – потенційних джерел формування фінансових ресурсів [70]. Згідно з іншим економічним словником джерела фінансування – існуючі і очікувані джерела формування фінансових ресурсів, перелік економічних суб’єктів, які можуть надати такі ресурси [71]. Відповідно до наведених визначень та складових джерел фінансування поняття «джерела фінансування» розглядаються з двох сторін: з однієї – як існуючі і потенційні фінансові ресурси, з іншої – як суб’єкти, які їх можуть надати.

      Враховуючи об’єкт нашого дослідження, пропонуємо джерелами фінансування інноваційного розвитку вважати існуючі й очікувані джерела формування фінансових ресурсів (або перелік суб’єктів, що можуть надати такі ресурси), які спрямовані на використання в інвестиційній діяльності, яка здійснюється шляхом реального інвестування у формі розширеного відтворення.

      Визначення джерел фінансування інноваційного розвитку характеризує, що джерела інвестування виступають і джерелами фінансування інноваційного розвитку підприємства. Але інноваційний розвиток підприємства передбачає використання й інших джерел, які притаманні тільки для нього. Різноманіття існуючих джерел фінансування інноваційного розвитку вимагає їх систематизації.

      Найбільш загальним поділом і водночас найбільш поширеним є поділ джерел фінансування (інноваційної діяльності і/або проекту) за відношенням власності, а саме на: власні, позикові і залучені фінансові ресурси [17, с.121; 72, с.29; 18, с.445; 19, с.225; 73,с.194; 74,с.3; 2, с.281, 75, с. 102; 68, с. 43]. На наш погляд, зручніше, перш за все, власникам та інвесторам, поділяти джерела фінансування на власні і позикові фінансові ресурси. Джерела фінансування, які входять до складу залучених фінансових ресурсів, доцільно віднести до складу власних чи позикових. Зокрема, у складі залучених фінансових ресурсів автори, виділяють такі: додаткова емісія акцій, інвестиційні ресурси інвестиційних компаній-резидентів та ін. Додаткова емісія акцій збільшує суму акціонерного, а відповідно і власного капіталу, тому може бути віднесеною до складу власних фінансових ресурсів. Грошові кошти інвестиційних компаній з наступним отриманням частки у статутному капіталі можна віднести до власних фінансових ресурсів. Відповідно грошові кошти інвестиційних компаній без участі у статутному капіталі, які потребують повернення і плати за користування, є позиковими фінансовими ресурсами.

      Таким чином, виділяємо власні і позикові фінансові ресурси. Власні фінансові ресурси характеризують загальну суму залучених підприємством фінансових ресурсів, які належать йому на правах власності. Використання власних фінансових ресурсів у процесі інноваційного розвитку підприємства буде забезпечувати приріст чистих активів підприємства.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16866.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.