У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методологічні підходи до оцінки результативності та ефективності фінансового управління інноваційним розвитком на підприємствах торгівлі

     

      За умови переходу підприємств до інноваційного розвитку значно зростає роль оцінки результативності та ефективності його фінансового управління. В залежності від об’єкту свого дослідження сучасні автори пропонують різні підходи до оцінки результативності й ефективності інноваційного розвитку, інноваційної діяльності, інноваційного проекту [2, с. 88]. Вони розкривають складові механізму інноваційного розвитку, етапи інноваційного процесу і особливості оцінки його результативності й ефективності, методи оцінювання інноваційних проектів, інноваційної діяльності тощо. Проте проблему оцінювання результативності та ефективності фінансового управління інноваційним розвитком підприємств остаточно не вирішено. Це пов’язано з тим, що недостатньою обґрунтовано особливості оцінки результативності й ефективності фінансового управління інноваційним розвитком підприємств, у тому числі підприємств торгівлі.

      Інноваційний розвиток підприємства передбачає здійснення інноваційної діяльності шляхом реалізації окремих інноваційних проектів та позапроектних витрат на інновації. Поза проектними витратами на інновації вважаємо витрати підприємства на інновації, які не потребують складання проекту. Для оцінки результативності та ефективності фінансового управління інноваційним розвитком підприємств торгівлі будуть розглядатися показники оцінки результативності й ефективності фінансування інноваційних проектів, інноваційної програми і інноваційного розвитку підприємства з точки зору сучасних вчених.

      Показники оцінки ефективності фінансового управління інноваційним розвитком підприємств торгівлі мають першочергове значення. При оцінці окремого інноваційного проекту та інноваційної програми показники оцінки ефективності фінансування характеризують успішність їх реалізації. При отриманні збитку від реалізації інновацій показники оцінки ефективності фінансового управління інноваційного проекту та інноваційної програми не мають сенсу. Тому, перш за все необхідно розглянути зміст поняття «ефективність фінансового управління інноваційним розвитком підприємств». Поняття «ефективність фінансового управління інноваційним розвитком підприємств» складається з понять: «ефективність», «фінансове управління» і «інноваційний розвиток підприємства», визначення яких надано у 1 розділі роботи.

      Поняття «ефективність» розглядається у широкому і вузькому значенні. У широкому розумінні ефективність розкриває повноту і якість досягнення цілей [94, с. 25]. А у вузькому значенні – це відношення ефекту (результату) до спожитих ресурсів (витрат) [95, с. 23; 96, с. 15]. Нами розглядається не ефективність, а ефективність фінансового управління, відповідно ефективність буде визначатися нами як відношення ефекту (результату) до спожитих ресурсів (витрат).

      Врахувавши вищезазначене, пропонуємо ефективністю фінансового управління інноваційним розвитком підприємства вважати співвідношення результату (ефекту) до витрачених фінансових ресурсів у процесі використання потенціалу підприємства до впровадження новацій».

      Питанню оцінювання ефективності інноваційної діяльності, інноваційних проектів займаються такі науковці: Василенко В.О., Волков О.І., Возняк Г.В., Зарембо Ю.Г., Йохна М.А., Микитюк П.П., Трифилова Г.О. та ін. Більшість їх праць присвячені загальним питанням оцінки ефективності інноваційної діяльності (і інноваційних проектів) та спеціалізуються по підприємствах промисловості. Це в свою чергу вимагає розкриття змісту і особливостей оцінки ефективності фінансового управління інноваційним розвитком підприємств торгівлі.

      У процесі розгляду питання ефективності інноваційних проектів, інноваційної діяльності сучасні дослідники виділяють види ефективності в залежності від різних ознак. Виділення різних видів ефективності інноваційної діяльності (і проекту), які пропонуються сучасними авторами, дозволяє визначити: місце ефективності фінансового управління у загальній оцінці ефективності; рівні оцінювання ефективності фінансового управління у межах підприємства; періоди оцінювання ефективності фінансового управління. Василенко В.О., Волков О.І., Возняк Г.В., Йохна М.А. та інші автори наводять ряд показників, які використовуються для оцінки ефективності інноваційної діяльності (і проекту), але не розкривають питань оцінки ефективності фінансового управління інноваційним розвитком. У процесі розгляду питання оцінки ефективності інноваційної діяльності (і проекту) сучасні автори виділяють різні види ефекту (економічний, соціальний, екологічний) в залежності від чого вони визначають різні види ефективності. Відповідно складовим ефектів, які надані авторами, нами буде розглядатися економічний ефект і показники ефективності, які його включають. Враховуючи вищевикладене оцінювання ефективності фінансового управління інноваційним розвитком буде здійснюватися на основі використання показників ефективності, які включають обсяг фінансових ресурсів та результати від їх використання.

      Козловський В.О. в залежності від місця одержання економічного ефекту виділяє локальну, регіональну, галузеву і загальнодержавну ефективність [73, с. 205]. Враховуючи завдання нашого дослідження для оцінки ефективності фінансового управління інноваційним розвитком підприємств торгівлі, виділяємо рівні управління, за якими здійснюється оцінка – інноваційний проект,

      За часом розрахунку Козловський В.О. виділяє ефективність за розрахунковий період і річну ефективність [73, с. 205]. Крім зазначених видів ефективності за часом розрахунку, пропонуємо виділяти планову ефективність. Це обумовлено тим, що основним критерієм відбору окремих інноваційних проектів є їх ефективність, яка на період оцінювання є плановою.

      Для оцінки ефективності фінансового управління інноваційним розвитком перш за все необхідно визначити, які результати і витрати фінансового управління інноваційним розвитком (інноваційної діяльності, інноваційного проекту) виділяють сучасні автори. Більшість авторів результатами інноваційної діяльності вважають інноваційну продукцію, що може мати речову форму і непредметну форму (наприклад, ноу-хау) [17, с. 386]. Волков О.І. зазначає, що результати інноваційної діяльності можуть бути якісними, кількісними, у т.ч. в натуральному, трудовому та вартісному вимірах [18, с. 535]. Але процес фінансового управління інноваційним розвитком передбачає отримання певного фінансового результату, який виражається в окремих вартісних показниках. Найчастіше у літературі для оцінки ефективності інноваційної діяльності використовується суми доходу і прибутку підприємства від інноваційної діяльності (і проекту). Приріст доходу і прибутку від інноваційної діяльності в цілому характеризують збільшення доходу і прибутку підприємства в порівнянні з минулим періодом.

      Відповідно до рекомендацій Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) при фінансовій оцінці проекту використовуються наступні показники: строк окупності, проста ставка доходу, чиста дисконтована вартість, внутрішня ставка доходності [101]. У перелічених показниках використовують показники результату і витрат такі, як приріст доходу і сума інвестицій відповідно. Але цей документ носить загальний характер й стосується в цілому оцінки всіх проектів. В той же час інноваційні проекти мають свої особливості в оцінці ефективності фінансування.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16866.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.