У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Удосконалення інформаційного забезпечення фінансового управління інноваційним розвитком підприємств торгівлі

     

      Забезпечення ефективного фінансового управління інноваційним розвитком підприємств торгівлі вимагає певної інформації. Аналіз стану фінансування інноваційного розвитку підприємств торгівлі дозволив визначити критичний стан його інформаційного забезпечення. Необхідність інформаційного забезпечення фінансового управління інноваційним розвитком підприємств торгівлі обумовлена прийняттям фінансових рішень щодо фінансування інноваційного розвитку підприємств торгівлі. Для цього необхідна достовірна, своєчасна інформація у процесі здійснення основних функцій фінансового управління – аналізу, планування, мотивації, координації і контролю. Інформація, яка отримана на основі аналізу, надає уявлення користувачам щодо фінансування інноваційного розвитку у розрізі: тенденцій та ефективності у попередніх роках, зіставлення з плановими показниками й ефективність у звітному періоді, оцінки інноваційної програми розвитку у наступних періодах. Планування здійснюється на основі аналітичної інформації за попередні роки і надає інформацію про фінансове забезпечення тенденцій інноваційного розвитку у наступних періодах. Інформація, надана у результаті виконання контрольної функції управління, надає уяву про ступінь відхилення від планових показників і можливість усунення цих відхилень щодо фінансування інноваційного розвитку підприємств торгівлі. Ефективне виконання основних функцій фінансового управління у процесі інноваційного розвитку на торговельних підприємствах вимагає створення певної інформаційної бази.

      Питанню інформаційного забезпечення інноваційного розвитку підприємства присвячені дослідження сучасних авторів, зокрема таких як: Волков О.І., Денисенко М.П., Гречан А.П., Ілляшенко С.М., Микитюк П.П., Павленко І.А., Гринько Т.В., Рудь Н.Т. та ін. Найчастіше у своїх працях авторами розглядаються питання загального характеру і/або деталізується у розрізі діяльності промислового підприємства. Дослідження Андрушкевича З.М., на відміну від вище названих авторів, присвячено висвітленню питання інформаційного забезпечення взаємодії підприємств з контрагентами ринку на основі інтернет–технологій [27, с.267]. З одного боку, робота висвітлює новий спосіб торгівлі, з іншого – залишається не визначеним питання щодо формування інформаційних показників стосовно фінансового управління інноваційним розвитком цих підприємств. Враховуючи вище зазначене пропонуємо удосконалити інформаційну базу щодо фінансування інноваційної діяльності торговельних підприємств.

      Розглянемо підходи сучасних науковців до систематизації джерел інформації за інноваційним розвитком підприємств. Так, автори Волков О.І., Денисенко М.П., Гречан А.П. серед джерел отримання інформації виділяють: звітність підприємства (фінансова, податкова, статистична, управлінська); первинна документація (регістри бухгалтерського обліку й оподаткування); дані спеціальних обстежень [18, с.305]. Спробуємо уточнити зміст кожної зі складової наданої у класифікації, відповідно, до фінансового управління інноваційним розвитком підприємств торгівлі.

      На сьогодні в торгівлі відсутні регулярні джерела інформації щодо фінансування їх інноваційного розвитку, хоча виробничі підприємства щорічно надають цю інформацію у статистичних звітах. У вибіркових обстеженнях, які проводяться Державною службою статистики один раз на три роки, лише частково відображається інформація щодо фінансування інноваційного розвитку підприємств торгівлі. Винятком у даному випадку стала оптова торгівля, яка надала відповідного роду інформацію за 2006–2008 рр. і 2008–2010 рр. Крім того, обстеження, проведене нами на основі анкетного опитування, доводить недосконалість обліку у відображенні фінансових витрат і результатів від впровадження інновацій на торговельних підприємствах.

      Джерелам інформації у розрізі фінансової, податкової, статистичної, управлінської інформації і їх вдосконаленню присвячено багато робіт сучасних вчених. Так, Денис В.П. запропонував в оперативному обліку розробку окремих планів (календарних, бізнес-планів, бюджетів тощо), які суттєво покращать облік витрат і результатів впровадження інновацій [123, с.67–70]. Крім того, запропонував впровадження документів обліку (спеціальні картки), які відображають за окремим інноваційним проектом облік витрат (капітальних і поточних), економію витрат, загальний бюджет і джерела фінансування проекту [123, с.72–73]. Для врахування особливостей в оподаткування та митному регулюванні інноваційних проектів, що набули статус державних, запропонував розробку форми спеціальної податково–митної відомості [123, с.80]. Мінаков О.В. запропонував для технопарків окремі субрахунки у плані рахунків, які дозволяють окремо враховувати операції, які пов’язані з інноваціями [124, с.205]. Це дозволить чітко обліковувати і відокремлювати інноваційну діяльність від інших видів діяльності підприємства. Все запропоноване авторами суттєво спрощує систему обліку та аналізу інноваційної діяльності підприємства, але їх дослідження присвячені особливостям обліку саме у промисловості і вимагає додаткового удосконалення для торгівлі. Введені субрахунки можуть бути використані в тому числі і на підприємствах торгівлі. Пропонуємо для підприємств торгівлі за аналогією виділяти в адміністративних витратах, в витратах на збут та інших операційних витратах на окремих субрахунках – витрати на інноваційну діяльність.

      Єжакова Н.В. у своєму дослідженні визначає недосконалість статистичної звітності, яка не дозволяє зробити остаточного висновку про ефективність інноваційної діяльності [125, с.58], і пропонує 6 груп показників, які дають змогу досліджувати інноваційну активність підприємства. Серед цих показників є показники фінансової забезпеченості інноваційної діяльності (власні, позикові); показники витрат (за видами витрат) [125, с.61–64]. Але і це дослідження присвячене діяльності підприємств виробничої сфери.

      Кантаєва О.В. і Левицька О.О. присвячують свої роботи особливостям бухгалтерського обліку інноваційної діяльності, у т.ч. і питанням її фінансування. Одним з варіантів відображення інноваційної діяльності, а саме витрат на інновації, зазначеними Кантаєвою О.В. є введення окремого балансового рахунку «Витрати на підготовку і освоєння нової продукції і виробництв» [126, с.223]. Облік даного рахунку дозволить окремо враховувати види витрат, яке несе підприємство на інноваційну діяльність. Але залишається невирішеним питання ¬– визначення доходів від інноваційної діяльності. І знов таки введення аналогічного рахунку для окремих видів діяльності підприємств (в тому числі торгівлі). Відображення витрат на інновації на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів» [126, с.223]. Цей спосіб дозволить окремо враховувати витрати на інновації і розподілити їх на поточні і капітальні. Всього автором запропоновано 8 варіантів відображення інновацій у бухгалтерському обліку, але запропоновані варіанти враховують специфіку виробничого виду діяльності підприємства і/або не дозволяють відокремити інноваційну діяльність від операційної діяльності.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16866.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.