У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Інтегральна оцінка економічного територіального розвитку

     

      Інтегральне оцінювання економічного розвитку регіонів доцільно проводити за декількома напрямами, зокрема, через розрахунок ефективності структурних зрушень, оцінку конкурентоспроможності регіону та його інвестиційну привабливість.

      Структурний аспект в оцінюванні розвитку регіональної економіки проявляється через кількісне зростання показників або через певні якісні зміни в економіці. Як процес структурні зміни характеризуються цільовою спрямованістю, швидкістю, інтенсивністю та циклічністю. Їх динаміка вимірюється зміною: 1) питомої ваги (частки) відповідних структурних елементів регіональної економічної системи, 2) рейтингу (місця) у загальній системі; 3) кількісних параметрів діяльності в динаміці.

      Водночас, структурні зміни здійснюють безпосередній вплив на розвиток економіки, що в економічній теорії трактується як структурний ефект. Він є прогресивним, якщо структурні зміни супроводжуються високими темпами зростання економіки. Якщо ж індекс структурних змін має невелику величину, при цьому економічні пропорції є консервативними, має місце застій або зменшення обсягів виробництва, то такий ефект є сталим (або відсутнім).

      Деформації є характерними для всіх видів структур регіональної економіки: відтворювальної, галузевої, територіальної, соціальної, інституціональної, технологічної, зовнішньоекономічної. Особливої гостроти на сучасному етапі розвитку мають диспропорції технологічної структури. Зараз технологічна структура економіки країни представлена переважно ІІІ і IV технологічними укладами. Аналітичні дослідження свідчать, що а в останні роки вона погіршується. Так, при збільшенні питомої ваги традиційного третього укладу, скоротилась частка новітніх інноваційних технологій. Зокрема, питома вага ІІІ і ІУ технологічних укладів за 2000-2010 рр. зросла (в сукупності на 48 %), а частка У (фармацевтична, хімічна, високотехнологічна промисловість) та УІ (біотехнології, нанотехнології, нові матеріали тощо) скоротилася [44]. Суттєвим є розрив за технологічними укладами в розрізі регіонів України, що дозволяє стверджувати про асиметричність технологічного розвитку. Зокрема, для східних регіонів притаманний розвиток галузей ІІІ технологічного укладу, а для західних і центральних – ІУ та У (табл. 2.10).

      Як зазначають науковці [78, 111, 202, 117, 26], якісні перетворення міжгалузевих пропорцій на основі зміни технологічних укладів як концептуальна умова структурної перебудови регіональної економіки проявляються в необхідності виробництва конкурентоспроможної продукції, яка відповідає новим технологіям п'ятого та шостого укладів. Таке завдання ставить перед регіональними органами управління нові завдання в сфері цілеспрямованої підтримки не тільки інноваційних виробництв, і, передусім, ефективного розвитку кластерних інноваційних структур, які акумулюють конкурентні переваги території. Основою нових підходів в системі структурного реформування регіональних економік має стати спрямування на забезпечення їх інноваційності, що ґрунтується на інноваційному виробництві як результату реалізації наукомістких технологій та створення інфраструктури інноваційного розвитку [111].

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16880.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.