У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Державні закупівлі як складова економічної реформи та програми розвитку держави

     

      Державне регулювання економіки в умовах ринкового господарства є системою типових заходів законодавчого, виконавчого й контролюючого характеру, що здійснюються правомочними державними установами та суспільними організаціями з метою стабілізації й пристосування існуючої соціально-економічної системи до умов, що змінюються.

      Якщо говорити про соціальну та економічну роль держави, то для її визначення найістотнішими є масштаби державної власності й частка державних витрат у валовому внутрішньому продукті країни. Державні витрати наразі становлять майже половину ВВП в промислово розвинутих країнах і приблизно одну чверть у країнах, що розвиваються.

      Потужним важелем впливу держави на економіку є система державних закупівель товарів, робіт і послуг для державних потреб. Під державними закупівлями мають на увазі виконання державою різноманітних функцій, орієнтованих на підвищення централізованої керованості, запобігання неконтрольованому наростанню витрат, скорочення витрат державного бюджету, управління матеріальними потоками за умови відповідності їх ринковим відносинам.

      Оскільки державні закупівлі посідають значне місце у витратній частині бюджету більшості розвинутих країн, то вони є дієвим інструментом управління економікою. За допомогою державних контрактів багато держав вирішує свої соціально-економічні проблеми, а також забезпечує проведення наукових досліджень, створення й упровадження нових технологій і розробок. Тому завжди актуальні проблеми організації державних закупівель, а інтерес до них у всьому світі залишається високим.

      Державні закупівлі являють собою придбання товарів, робіт і послуг за державні кошти, які, по суті, є коштами платників податків. Економічна сутність системи державних закупівель полягає в її належності до державних видатків, що беруть участь у формуванні величини фондів споживання та нагромадження.

      Державні видатки являють собою витрати, пов’язані з діяльністю держави. За допомогою держави впроваджується споживання суспільних благ. Крім цього, деякі державні видатки є прямими трансфертними платежами приватному сектору, які не збільшують приватного споживання, але змінюють його структуру. Таким чином, державні видатки визначають відносні розміри приватного й суспільного споживання ВВП.

      За допомогою бюджетних видатків здійснюється підтримка соціально незахищених верств населення, обсяг якої відповідає економічним можливостям суспільства. Бюджетні видатки здатні активно впливати на економічне зростання, передусім завдяки пріоритетному фінансуванню наукових досліджень, розвитку найважливіших галузей економіки, вирівнюванню регіональних диспропорцій, у тому числі за рахунок здійснення державних закупівель. Бюджетні видатки широко застосовуються для міжгалузевого й територіального перерозподілу фінансових ресурсів з урахуванням вимог найбільш раціонального розміщення виробничих сил, економічного зростання в регіонах та державі в цілому.

      Місце та роль системи державних закупівель в економіці можна оцінити, виходячи з моделі кругообігу для відкритої економіки, що подана на рис. 1.1.

      Система державних закупівель є однією з основних складових стабілізації сукупного попиту та підтримання рівноваги в економіці.

      Вплив державних закупівель на економіку полягає в реалізації таких основних регуляторних функцій:

      1) матеріальне забезпечення функціонування державних структур, що утримуються за рахунок державного та місцевого бюджетів. У цьому випадку під державними закупівлями розуміються будь-які придбання товарів, що здійснюються державними замовниками за рахунок державних коштів;

      2) створення нових робочих місць шляхом закупівлі державою окремих видів товарів (робіт, послуг), що, сприяючи підвищенню платоспроможності населення, послідовно впливає на всі інші галузі народного господарства й стимулює їх розвиток;

      3) регулювання економічними методами кон'юнктури, що складається на ринках окремих видів продукції. У цьому випадку держава виходить на ринок як вагомий покупець товарів, робіт і послуг, підвищуючи попит, або здійснює товарну інтервенцію, збільшуючи пропозицію і, таким чином, відновлює рівновагу попиту і пропозиції на ринку тієї чи іншої продукції. Залежно від економічної ситуації в країні здійснюється дискретна стимулювальна або стримувальна фіскальна політика.

      Стимулювальна бюджетно-податкова політика здійснюється в період спаду економіки, характеристиками якої є: зміна структури державного бюджету в бік виробничого сектору економіки; збільшення державних закупівель; зниження податків.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/17071.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.