У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Загальні положення про структуру норм кримінального права

     

      Дослідження місця і значення норм кримінального права в регулюванні кримінально-правових суспільних відносин зумовлює з’ясування всіх сутнісних ознак і властивостей самої кримінально-правової норми. Однією з властивостей будь-якої норми права є її внутрішня структурованість, яка полягає у вирізненні в її складі окремих взаємопов’язаних елементів. Сам термін «структура» (що походить від лат. structura) розуміється як взаєморозташування і зв’язок складових частин чого-небудь, побудова, улаштування . Структура, власне, й забезпечує цілісність об’єкта пізнання, його тотожність самому собі, тобто збереження основ­них властивостей при різноманітних зовнішніх і внутрішніх змінах . Структура норми права (у тому числі й кримінального) має принципове значення не лише для пізнання самої норми, а й для ідентифікації й самозбереження норми кримінального права як такої.

      Цілком очевидно, що дослідження проблем структурованості норм кримінального права не може здійснюватися у відриві від здобутків загальної теорії права щодо структури норми права в цілому. Не буде перебільшенням навіть твердження про те, що в кримінально-правовій доктрині не сформовано (та, мабуть, і не може бути цього) якесь окреме самостійне вчення про структуру норми кримінального права, відмінне від загальнотеоретичного вчення про структуру правової норми. Проте, на жаль, непоодинокими є свідчення протилежного, коли криміналісти вдаються до досліджень своїх окремих проблем, нехтуючи розробками теоретиків щодо загальних. У загальній теорії права сформовано й перенесено на ґрунт окремих галузевих наук дві концепції розуміння структури норми права. Перша з них отримала назву «триелементної», друга — «двоелементної». Дискусії між прибічниками обох концепцій не припиняються вже не перше десятиліття.

      Значна кількість теоретиків права виділяють у структурі норми права (часто в цьому зв’язку говорять про «логічну» норму права) три взаємопов’язаних елементи — гіпотезу, диспозицію й санкцію. Під гіпотезою мається на увазі частина норми, яка вказує на умови, за яких остання діє, під диспозицією — відповідне правило поведінки, під санкцією — правові наслідки невиконання цього правила. Такі судження висловлювали, зокрема, С. С. Алексєєв , П. О. Недбайло , Л. С. Явич та інші вчені . Інколи прибічники цього підходу вказують також на можливість виокремлення й четвертого структурного елемента, яким, на думку С. С. Алексєєва, є та частина норми, що вказує на коло регульованих відносин або на їх суб’єктів, а з погляду А. С. Піголкіна й З. Д. Іванової — тільки на суб’єктів .

      Натомість інші спеціалісти в галузі загальної теорії права вважають, що будь-яка норма права містить два елементи. При цьому говорять не про логічну норму права, а про конкретну, часто навіть підміняючи її поняттям статті (припису) нормативно-правового акта. Наприклад, А. В. Міцкевич пише: «Не кожна норма права сформульована в статті (або статтях) закону у вигляді всіх названих трьох елементів. У деяких випадках вони розподілені по різних статтях закону і навіть по різних законах. У змісті інших видів статей достатньо сформулювати 2 елементи, а третій — “винести за дужки” або він просто мається на увазі за самим змістом закону» .

      Існують розбіжності також у поглядах на структуру норми права (зокрема, кримінального) і серед криміналістів. Більшість із них вирізняють у структурі норм кримінального права два елементи. Так, з точки зору А. В. Наумова, норми Особливої частини кримінального права складаються з двох елементів — диспозиції (описання ознак конкретного злочину) і санкції (конкретного покарання за вчинений злочин) . Слід зазначити, що у цьому випадку правознавець розглядає лише так звані охоронні норми Особливої частини. Інші криміналісти, які теж вважають структуру кримінально-правової норми двоелементною, пропонують різні варіанти такої структури: гіпотеза і диспозиція ; диспозиція, злита з гіпотезою, і санкція , гіпотеза і диспозиція, злита з санкцією ; диспозиція і санкція , гіпотеза і санкція .

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16746.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.