У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Формування фінансових стратегій як основа прийняття управлінських рішень

     

      На сучасному етапі все більша кількість підприємств розуміють необхідність свідомого перспективного управління фінансовою діяльністю на основі наукової методології передбачення її напрямів та форм, адаптації до загальних цілей розвитку підприємства та мінливих умов зовнішнього фінансового середовища. Ефективним інструментом перспективного управління фінансовою діяльністю підприємства, підпорядкованого реалізації цілей загального його розвитку в умовах суттєвих змін макроекономічних показників, системи державного регулювання ринкових процесів, кон’юнктури фінансового ринку і пов’язаною із цим невизначеністю, є фінансова стратегія. Актуальність розробки фінансової стратегії підприємства визначається певними умовами.

      Найважливішою із таких умов є інтенсивність зміни факторів зовнішнього фінансового середовища. Висока динаміка основних макро- економічних показників, пов’язаних із фінансовою діяльністю підприємства, темпи технологічного прогресу, часті коливання кон’юнктури фінансового ринку, непостійність державної економічної політики та форм регулювання фінансової діяльності не дозволяють ефективно управляти фінансами підприємства на основі лише раніше накопиченого досвіду та традиційних методів фінансового менеджменту. В цих умовах відсутність розробленої фінансової стратегії, адаптованої до можливих змін факторів зовнішнього середовища, може призвести до того, що фінансові рішення окремих структурних підрозділів підприємства будуть мати різноспрямований характер, призведуть до виникнення протиріч та зниження ефективності фінансової діяльності в цілому.

      Фінансова стратегія дозволяє заздалегідь адаптувати фінансову діяльність підприємства до майбутніх кардинальних змін можливостей його економічного розвитку. Розробка фінансової стратегії підприємства на сучасному етапі базується на методологічних принципах нової концепції управління – «стратегічного управління», яка активно впроваджується з початку 1970-х років у корпораціях США та більшості країн Західної Європи. Концепція стратегічного управління відображає чітке стратегічне позиціювання підприємства (включаючи і його фінансову позицію), представлене в системі принципів та цілей його функціонування, механізмі взаємодії між елементами господарської та організаційної структури і формах їх адаптації до мінливих умов зовнішнього середовища [10, 15, 27, 76, 104, 124, 125]. В умовах ринкових відносин, самостійності підприємства, відповідальності за результати своєї діяльності виникає об’єктивна необхідність визначення тенденцій фінансового стану, орієнтації у фінансових здібностях і перспективах, оцінки фінансового стану інших суб’єктів господарювання. Вирішити ці питання допомагає фінансова стратегія підприємства. Дослідження наукових праць вітчизняних та зарубіжних вчених дозволило встановити різноманітні підходи до визначення сутності поняття «фінансова стратегія».

      Множина визначень стратегії, яка використовується в економічній теорії та практиці, об’єднується розумінням її як свідомої, науково обґрунтованої сукупності норм, правил, принципових установок, що лежать в основі прийняття розроблених науковцями та практиками стратегічних рішень, що позитивно впливають на майбутній стан підприємства. Фінансова стратегія – це генеральний план дій промислового підприємства, який охоплює формування, використання, планування та оптимізацію фінансів в цілях забезпечення стабільного стану підприємства, його економічної безпеки та подальшого антикризового розвитку [27].

      Фінансова стратегія визначає завдання, закріплює перелік необхідних робіт і результатів, котрих має досягти управлінський персонал: планування, облік, аналіз і контроль фінансового стану підприємства; удосконалення об’ємів та структури основних та обігових коштів; управління ростом прибутковості, рентабельності та ділової активності; визначення основної цільової функції та політики у довгостроковому періоді.

      Професор Блакита Г.В. пропонує визначення фінансової стратегії підприємства як один з найважливіших видів його функціональних стратегій, що спрямована на забезпечення реалізації його корпоративної стратегії та стратегії окремих бізнес-одиниць, яка визначає систему скоординованих напрямів перспективного розвитку його фінансової діяльності в умовах невизначеності, підпорядкована довгостроковим цілям, що враховують фінансові інтереси його власників, забезпечують ефективне використання внутрішнього фінансового потенціалу та можливість своєчасної адаптації до зміни умов зовнішнього фінансового середовища [10].

      Професор Бланк І.О. зазначає, що фінансова стратегія – це один із найважливіших видів функціональної стратегії підприємства, який забезпечує всі основні напрями розвитку його фінансової діяльності та фінансових відносин шляхом формування довгострокових фінансових цілей, вибору найбільш ефективних шляхів їх досягнення, адекватного корегування напрямів формування і використання фінансових ресурсів при зміні умов зовнішнього середовища [15]. Професор Семенов А.Г. фінансову стратегію визначає як генеральний план дій щодо забезпечення підприємства грошовими коштами. Особливе зауваження при розробці фінансової стратегії приділяється повноті виділення грошових доходів, мобілізації внутрішніх ресурсів, максимальному зниженню собівартості продукції, правильному розподілу й використанню прибутку, визначенню потреби в обігових коштах, раціональному використанню капіталу підприємства [124].

      Автор Веретенникова Г.Б. у своєму науковому дослідженні фінансову стратегію представляє як орієнтовану на перспективу систему дій персоналу з ефективного залучення, використання і перерозподілу фінансових ресурсів, спрямовану на досягнення фінансових цілей, що забезпечують економічний і соціальний розвиток підприємства [27].

      Автор Кучерук Д.Г. фінансову стратегію підприємства пропонує трактувати як систему довгострокових цілей його фінансової діяльності та найефективніших способів їх досягнення. Це частина загальної стратегії розвитку підприємства. Вона повинна бути підпорядкована загальній стратегії, але, водночас, фінансова стратегія сама суттєво впливає на формування загальної стратегії розвитку підприємства.

      Розробка обґрунтованої фінансової стратегії – це основа для забезпечення життєздатності підприємства в довгостроковій перспективі. Стратегія фінансування включає визначення цілей використання фінансових ресурсів і капіталу, методів фінансування, управління рухом фінансових ресурсів і капіталу, фінансове планування тощо. Принципами фінансової стратегії є: балансування матеріальних і фінансових потоків; ефективне фінансування розвитку окремих підсистем і всього підприємства; прогнозування альтернативних варіантів розвитку; фінансовий контроль і аналіз діяльності. Складовими фінансової стратегії є рішення про структуру капіталу, дивідендну політику, політику підприємства щодо боргів, визначення відносин із фінансовими, страховими, кредитними організація

      Виходячи з розглянутих вище дефініцій «фінансової стратегії» доцільно запропонувати наступне визначення даного поняття, а саме: комплекс заходів та інструментів, спрямованих на формування, розподіл та використання фінансових ресурсів з метою забезпечення ефективного використання внутрішнього фінансового потенціалу та потенційних зовнішніх фінансових потоків із своєчасним регулюванням та координуванням дій щодо зміни умов зовнішнього середовища.

      Визначаючи основні особливості фінансової стратегії підприємства слід спиратися на особливості того класу стратегій, до яких вона належить. Сучасна теорія стратегічного менеджменту поділяє всі стратегії підприємства на три головні класи, а саме: корпоративну стратегію; функціональні стратегії та стратегії окремих бізнес-одиниць.

      Такого висновку в процесі класифікації стратегій підприємства притримуються практично всі сучасні вчені. Фінансова стратегія належить до класу функціональних стратегій підприємства, що характеризується певними особливостями [10, 15, 27, 76, 104, 124, 125]. На думку, професора Блакити Г.В. головні особливості фінансової стратегії як стратегії функціонального класу доцільно представляти наступним чином [10]:

       фінансова стратегія виокремлюється у самостійний вид за відповідною сферою господарської діяльності підприємства;

       по відношенню до корпоративної стратегії і стратегій бізнес-одиниць підприємства його фінансова стратегія має підпорядкований характер, тобто спрямована на реалізацію цих стратегій;

       як стратегія, що має підпорядкований характер, фінансова стратегія в межах своєї сфери діяльності повинна забезпечувати досягнення загально-корпоративних цілей розвитку підприємства;

       в основу розроблення напрямів дій по забезпеченню стратегічних цілей розвитку підприємства має бути покладено виявлення і посилення відповідних відмінних компетенцій підприємства.

      Вся работа доступна по " http://mydisser.com/ru/catalog/view/16932.html " target="_blank">Ссылке

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.