Оцінка й тенденції розвитку м’ясного скотарства
Продовольча проблема є найактуальнішою для людства. Науковці відносять її до довгострокової і найскладнішої не тільки в Україні, а й у світовій економіці. Від вирішення продовольчої проблеми залежить збереження генетичного потенціалу населення країни, гармонійний розвиток фізичних сил і духовних здібностей людини [80, с. 106].
Важливою складовою продуктів харчування є м’ясо та м’ясопродукти. Розвиток м’ясного ринку забезпечують основні стратегічні напрями, що передбачають необхідність у регіонах України відповідно до їх природних умов нарощувати виробництво конкурентної екологічно чистої м’ясної продукції, поліпшити інфраструктуру її руху для скорочення строків, кількості, якості та витрат у сфері обігу товарів. Проведені розрахунки показують, що розширене відтворення м’ясної продукції у переважній більшості країн світу загалом відбувається за рахунок зростаючої кількості худоби. На початок 2008 р. загальна кількість усього світового поголів’я (в перерахунку на умовні голови) становила 1586,0 млн голів. При цьому частка великої рогатої худоби – 44,3%, свиней – 17,4%, овець і кіз – 12,1%, птиці – 22,5%, коней – 3,7% [14, с. 98].
Сучасний стан розміщення поголів’я худоби має кількісні відмінності за окремими континентами світу [14, с. 99] (рис. 2.1).
Звернемо увагу на співвідношення видів тварин. На всіх континентах частка великої рогатої худоби в її загальній кількості (з розрахунку на умовну голову) не опускається нижче, ніж 34,5% (Азія), а найвищий показник спостерігається в Південній Америці – 63,3%.
Дослідження підтверджують, що сучасне розміщення продуктивних сил в аграрному секторі пов’язане не лише з агрокліматичними умовами країн різних континентів, а й зі сформованим в умовах глобалізації ринкових відносин міжнародним поділом праці. Як результат у значній частині країн відбулася поглиблена спеціалізація на виробництві певних видів тваринницької продукції, що підвищує рівень її конкурентоспроможності на світовому ринку [14, с. 100].
Вся работа доступна по Ссылке