Аналіз економічної ефективності м’ясного скотарства у сільськогосподарських підприємствах
Розвиток м’ясного скотарства в Україні зумовлений гострою потребою переробних підприємств і населення в яловичині. Водночас у процесі вирощування великої рогатої худоби виникають питання, серед яких надзвичайно важливими є рівень інтенсивності вирощування молодняку та середньодобовий приріст ваги молодняку на відгодівлі. Від правильного їх вирішення значною мірою залежать кількісні та якісні показники відтворення м’ясного стада тварин, особливо збільшення приросту ваги і підвищення економічної ефективності м’ясопродуктового підкомплексу. Обсяг виробництва яловичини збільшується під впливом низки чинників: екстенсивних – зростання чисельності поголів’я тварин та інтенсивних – підвищення продуктивності, тобто середньодобового приросту живої ваги відповідно до оптимального віку тварин. Для отримання необхідного економічного ефекту потрібно забезпечити такий рівень використання стада, за якого біологічні можливості тварин повністю реалізуються, а затрати, пов’язані з його відтворенням і утриманням, відшкодовуються. Отже, економічна ефективність м’ясного скотарства визначається трьома основними чинниками: рівнем відтворення стада, витратами на утримання маточного поголів’я, інтенсивністю вирощування і відгодівлі молодняку.
Економічна ефективність спеціалізованого м’ясного скотарства значною мірою визначається рівнем застосування систем вирощування і відгодівлі худоби. Економічна ефективність виробництва м’яса великої рогатої худоби характеризується системою показників, а саме: собівартістю, ціною реалізації, рівнем оплати праці, прибутком і рентабельністю.
Вся работа доступна по Ссылке