Шляхи підвищення економічної ефективності виробництва продукції м’ясного скотарства
Сьогодні сільськогосподарські підприємства м’ясного скотарства Львівської області перебувають у такому становищі, коли, з одного боку, неминучі високі витрати виробництва, збумовлені диспаритетом цін і відсутністю доступних інвестиційних вкладень у сучасні ресурсоощадні технології, а з іншого – низькі ціни реалізації виробленої продукції, що руйнують усі позитивні результати господарської діяльності.
Зниження збитковості виробництва основних видів продукції м’ясного скотарства, яке спостерігається впродовж останніх років, не в останню чергу, пов’язане із підвищенням продуктивності поголів’я худоби.
За умов збереження такої тенденції та проведення цілеспрямованої селекційно-племінної роботи із суттєвого нарощування продуктивності тварин у короткостроковій перспективі можна забезпечити збільшення виробництва продукції м’ясного скотарства. У довгостроковій перспективі для відновлення раціонального балансу харчування та наближення обсягів виробництва м’ясо-молочної продукції до потреб регіону не обійтися без суттєвого нарощування поголів’я тварин у м’ясному скотарстві.
Загалом найбільший вплив на економічну ефективність виробництва яловичини на Львівщині мають рівень закупівельних цін, виробничі витрати на утримання тварин і продуктивність худоби. Ці чинники в сукупності є визначальними у формуванні ефективного та конкурентоспроможного виробництва продукції м’ясного скотарства.
Як показали результати проведеного SWOT-аналізу (табл. 3.17) сильних і слабких сторін та пошуку потенційних можливостей і загроз стійкому розвитку м’ясного скотарства в сільськогосподарських підприємствах у регіоні, наявні переваги загалом дають змогу забезпечити їх конкурентоспроможність як на внутрішньому продовольчому ринку, так і на зовнішньому за межами області.
Вся работа доступна по Ссылке