У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Аналіз ефективності функціонування вугледобувних підприємств України

Вся работа доступна по <a href=

"  http://mydisser.com/ru/catalog/view/16988.html  " target="_blank">Ссылке</a>

 

Значення вугледобувних підприємств в економіці України полягає в тому, що від поставок вугілля залежить, по-перше, стабільність роботи теплових електростанцій;  по-друге, в Україні добуваються саме коштовні, коксівні марки вугілля, без яких неможливе металургійне виробництво; по-третє, вугілля традиційно слугує як  побутове паливо.

У світових запасах органічного палива на долю вугілля приходиться 67 відсотків, на нафту – 18, природний газ – 15 відсотків. В Україні ці показники відповідають рівню 95,4 відсотка, 2 і 2,6 відсотка. Загальний обсяг запасів вітчизняного вугілля становить приблизно 117,5 млрд тонн, з них промислових на діючих шахтах - 6,5 млрд тонн, з яких майже 3,5 млрд тонн – енергетичне вугілля [75]. Україна за обсягами видобутку вугілля належить до першої десятки провідних країн світу, але значно поступається більшості з них за техніко-економічними показниками вугледобувного виробництва. Продуктивність праці на вітчизняних вугледобувних підприємствах в декілька разів нижча порівняно з Росією, Німеччиною, Польщею і в десятки разів нижча, ніж у США, Канаді, Австралії, Південно-Африканській Республіці. Переважна більшість вугільних шахт та розрізів є збитковими.

Незважаючи на складні гірничо-геологічні умови, а також наявність багатьох соціально-економічних і технічних проблем, є підстави говорити про значний потенціал галузі та можливості її розвитку. Прогнозні запаси вугілля в Україні становлять 117,5 млрд т, промислові запаси на діючих шахтах – 6,5 млрд т., з них 3,5 млрд т (54 %) – запаси енергетичного вугілля. Запаси вугілля становлять 95,4 % від загального обсягу запасів органічного палива в країні. Таким чином, запаси вугілля, які розвідані в Україні, достатні для забезпечення її потреб (100-200 млн т на рік) приблизно на 400 років, а при впровадженні ресурсозберігаючих технологій і комплексної переробки твердого палива - ще на більш значний термін. У зв’язку з відсутністю достатніх запасів нафти і природного газу довгі роки основним джерелом енергії і хімічної сировини для України будуть тверді горючі копалини. Визначення їхньої кількості, складу і властивостей, пошук оптимальних, з погляду економіки та екології, способів їхнього видобутку і використання є одною з основних задач вугледобувної галузі.

Запаси вугілля в Україні цілком достатні як для задоволення власних потреб, так і для забезпечення експортних поставок. Однак складні гірничо-геологічні та технологічні умови розробки вугільних родовищ України, в першу чергу Донбасу, суттєво впливають на економічну ефективність виробництва у вугільній промисловості. Проте від стану вугільної галузі залежить розвиток багатьох галузей промисловості України, особливо чорної металургії, електроенергетики, коксохімії. Можна привести динаміку видобутку вугілля в Україні в порівнянні з 1990 р.

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.