У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Визначення інноваційного потенціалу підприємства та його ха-рактеристика

Інтерес до дослідження сучасних інноваційних процесів в економіці диктується значенням технологічного розвитку як чинника конкурентоспроможності підприємств.

В Україні інноваційний розвиток відбувається за вкрай несприятливих умов, про що свідчить збільшення зношеності основних фондів і виробничої інфраструктури, значне скорочення резервних виробничих потужностей. Спостерігається спад виробництва у наукомістких галузях, відтік з країни висококваліфікованих фахівців, старіння кадрів і слабке фінансування державою науково-дослідних робіт за існуючої тенденції відтоку інвестиційних ресурсів, що обумовлює несприйнятливість економіки до науково-технічних інновацій. За результатами січня 2010 року по відношенню до цього ж періоду 2009 року обсяги реалізованої промислової продукції знизились на 34,1 %, відбулось скорочення виробничих потужностей на 33,8 % в цілому.  У машинобудівному комплексі ці ж показники знизилися на 58,3 % та 48,9 % відповідно. Якщо прослідкувати за цими показниками в 2005 - 2010 рр., то можна побачити, що обсяги реалізованої промислової продукції зросли на 48,3% в 2009 р. відносно 2008р., а також відбувся значний притік інвестиційних ресурсів [103]. П’ять найбільших європейських інвесторів – Німеччина, Великобританія, Франція, Нідерланди, Швеція – забезпечували 80% загального обсягу експорту іноземного капіталу до України.

В умовах глобальної кризи, що сколихнула світове господарство, міжнародна економіка втратила точку опори, порушивши існуючу макроекономічну рівновагу. 

Україна є взаємозалежною та взаємопов’язаною державою у світовому економічному просторі. Тому і деструктивні глобальні зміни відобразились на стані вітчизняного національного господарства, ускладнивши і до цього непрості фінансово-економічні перетворення в країні.

Основною причиною різкого падіння фінансово-економічних показників господарювання (на 37% в 2010р. в порівнянні з 2008р. та на 22% в 2009р.) є систематичне технологічне відставання України від розвинутих господарств світу, що стало наслідком відсутності сформованої інноваційної інфраструктури в країні, низького рівня впровадження результатів інноваційної діяльності (інноваційний потенціал розвивається та підтримується лише на 31% підприємств в 2009р., цей же показник в 2008р. – 43,8%), відсутності дієвого механізму державного регулювання та стимулювання інноваційної діяльності. В динаміці розвитку з 2005 по 2009 роки, зовнішньоторговельне сальдо є від`ємним. Імпорт України був найбільшим в 2005 році і складав 204,7 млрд дол., а експорт – в 2007 році - 137,7 млрд дол. [103].

Інноваційна діяльність була і залишається, не дивлячись на коливання економіки, одною із основних умов стабілізації та розвитку держави. В підтримку інноваційної діяльності українських підприємств 4 липня 2002р. був виданий  «Закон України об інноваційній діяльності» [82]. Дійсний Закон визначає правові, економічні й організаційні основи державного регулювання інноваційної діяльності в Україні, встановлює форми стимулювання державою інноваційних процесів і спрямований на підтримку розвитку економіки України інноваційним шляхом. Згідно із сьогоденням Закону державну підтримку одержують суб'єкти господарювання усіх форм власності, що реалізують в Україні інноваційні проекти, і підприємства усіх форм власності, що мають статус інноваційних.

 Інновації за своєю природою є фактором економічного зростання, чинником інтенсифікації підприємницької ініціативи. Дослідженню проблематики та визначення інновацій присвячені праці багатьох зарубіжних та вітчизняних вчених. Так, наприклад, англійські економісти в словнику Коллінза по економіці трактують інновації як практичне удосконалення і розробку винаходів в області технологій (інновація виробничих процесів) чи в області виробів (інновація виробів). Валдайцева С. В. та Казанцева А. К., наприклад, вважають, що до інновацій відносяться всі зміни (нововведення), що вперше знайшли застосування на підприємстві і приносять йому конкретну економічну і/чи соціальну користь [15, 35]. Гиренко-Коцуба О. А. визначає її як впровадження нового продукту на ринок, так і цілий ряд інших нововведень: нові чи поліпшені види продукції (продуктові інновації); нові чи поліпшені послуги (інновації послуг); нові чи поліпшені виробничі процеси і технології (процесові і технологічні інновації); змінені соціальні відносини на підприємстві (соціальні чи кадрові інновації); нові чи поліпшені виробничі системи [17]. Мартинов В.В. вважає, що інновація це перше використання нововведення на підприємстві незалежно від того,  чи застосовувалося воно де-небудь раніше (з погляду окремої компанії, навіть імітація може мати характер інновації) [60]. Сафронов Н.А. дає таке визначення: інновація – нововведення, що завжди пов’язано з практичним використанням нестандартних рішень [96]. Бакуленко О.В. наводить своє бачення цього терміну - інновація (нововведення) трактується як кінцевий результат інноваційної діяльності, що одержав реалізацію у вигляді нового чи удосконаленого продукту, реалізованого на ринку, нового чи удосконаленого технологічного процесу, використовуваного в практичній діяльності [7].

Стрімкий розвиток науки та техніки все частіше вимагає високого рівня інноваційного потенціалу країн-учасниць світового економічного простору. При його формуванні обов’язковими є планування та оптимізація набору ресурсів, можливостей щодо їх ефективного використання. Процес формування інноваційного потенціалу підприємства передбачає його структуризацію та ідентифікацію потенціалоутворюючих елементів, визначення обґрунтованих пропорцій та зв’язків між складовими системи з метою забезпечення стабільної інноваційної діяльності та інноваційного розвитку підприємства.

В умовах нестабільної економіки формування інноваційного потенціалу підприємства значно ускладнюється. Практично неможливо однозначно встановити ключові правила формування інноваційного потенціалу та процедури його оптимізації, адже сучасний ринок і його підприємницькі суб’єкти досить динамічні та непередбачувані.

Кризовий стан, в якому перебуває більшість галузей народногосподарського комплексу країни, обумовлює необхідність переходу до економіки знань. Ресурси екстенсивного зростання вичерпано і в даних умовах забезпечити процвітання вітчизняних підприємств може лише впровадження новітніх технологій і нововведень. Саме тому сьогодні, зважаючи на необхідність інтеграції України у світове співтовариство, проблема підвищення рівня інноваційної активності набуває особливої актуальності.

Машинобудівний комплекс – пріоритетний напрямок в розвитку промисловості України. Саме ця галузь є продуцентом машин та устаткування для інших галузей та населення країни. Машинобудування визначає рівень розвитку країни в цілому. В умовах глобальної кризи саме машинобудування має стати осередком розробки та впровадження здобутків науково-технічного прогресу.

Особливості формування інноваційного потенціалу машинобудівного підприємства визначаються специфічністю кінцевих результатів інноваційної діяльності, особливостями матеріального, техніко-технологічного, проектно-конструкторського забезпечення інноваційної діяльності, специфікою ринків збуту інновацій і т.д. Територіальне розташування підприємства визначає можливості для його інноваційної діяльності.

В нестабільних умовах господарювання досить важливо не втратити вже сформований інноваційний потенціал, що вимагає активізації моніторингової діяльності з метою уникнення зовнішніх загроз та використання можливих ринкових шансів, з метою точного визначення реального фінансово-економічного стану підприємства та оцінки наявних можливостей і здатностей персоналу. Поряд із вирішенням поточних фінансових проблем підприємствам необхідно інтенсифікувати свою інноваційну діяльність, результати якої дозволять вийти на новостворені світові ринки з новою продукцією та технологіями. Це забезпечить високу продуктивність праці, низьку собівартість виробленої продукції,  низьку енерго- та матеріалоємність виробництва, що є основними складовими конкурентоспроможності в глобальному економічному просторі [16, 17].

 

Вся работа доступна по <a href=

" http://mydisser.com/ru/catalog/view/16989.html " target="_blank">Ссылке</a>

</p>

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.