У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Повідомлення адвоката про підозру

Відповідно до п. 14 ч. 1 ст. 23 Закону, забороняється притягати до кримінальної відповідальності адвоката (особу, стосовно якої припинено або зупинено право на заняття адвокатською діяльністю) або погрожувати застосуванням відповідальності у зв’язку із здійсненням ним адвокатської діяльності згідно із законом.

Норма, що визначає неможливість притягнення адвоката до кримінальної відповідальності у зв’язку з наданням правової допомоги фізичним та юридичним особам, які є учасниками кримінального провадження, відповідає аналогічним нормам, закріпленим у міжнародних стандартах адвокатської професії. Зокрема, пункт «в» ст. 16 Основних положень про роль адвокатів передбачає обов’язок урядів забезпечити виключення можливості піддавати адвоката покаранню або погрожувати його застосуванням та можливості обвинувачення за дії адвокатів, здійснювані відповідно до визнаних професійних обов’язків, стандартів та етичних норм [9, с. 254–259].

Однак, якщо адвокат вчинив злочин, він підлягає притягненню до кримінальної відповідальності на загальних підставах. На жаль, такі факти мають місце в Україні. До такої відповідальності притягуються адвокати і в інших країнах. Як приклад наведемо статистику Російської Федерації. У 2009 році в цій країні притягнуто до кримінальної відповідальності 158 адвокатів, у 2010 році – 129, у 2011 році – 157 [109, с. 21].

Порядок притягнення адвоката до кримінальної відповідальності має певні особливості. Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 481 КПК України, п. 13 ч. 1 ст. 23 Закону, однією з гарантій адвокатської діяльності є те, що повідомлення про підозру адвоката у вчиненні кримінального правопорушення може бути здійснене виключно Генеральним прокурором України, його заступником, прокурором Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя. Ці норми є важливою гарантією, оскільки на практиці вимагають більш виваженого підходу щодо притягнення адвокатів до кримінальної відповідальності та повинні вберегти останніх від свавільного й безпідставного використання щодо них процедури повідомлення про підозру.

Перед розглядом цього питання з’ясуємо, слідчий якого органу досудового розслідування має повноваження проводити слідство щодо адвоката, який вчинив кримінальне правопорушення, та звернутися до відповідного прокурора з тим, щоб він прийняв вказане процесуальне рішення.

Як зазначено в ч. 1 ст. 38 КПК України, органами досудового розслідування є слідчі підрозділи: 1) органів внутрішніх справ; 2) органів безпеки; 3) органів, які здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства; 4) органів державного бюро розслідувань.

Підслідність слідчих цих органів визначена у ст. 216 КПК України. У ч. 1 цієї статті зазначено, що слідчі органів внутрішніх справ здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, крім тих, які віднесені до підслідності інших органів досудового розслідування.

У ч. 2 ст. 216 КПК України йдеться про те, що слідчі органів безпеки здійснюють досудове розслідування злочинів, передбачених ст. 109, 110, 111, 112, 113, 114, 201, 258, 258-1, 258-2, 258-3, 258-4, 258-5, 261, 265-1, 305, 328, 329, 330, 332, 333, 334, 359, 422, 436, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 446, 447 КК України. Якщо під час розслідування злочинів, передбачених ст. 328, 329, 422 КК України, будуть встановлені злочини, передбачені ст. ст. 364, 365, 366, 367, 423, 424, 425, 426 КК України, вчинені особою, щодо якої здійснюється досудове розслідування, або іншою особою, якщо вони пов’язані із злочинами, вчиненими особою, щодо якої здійснюється досудове розслідування, вони розслідуються слідчими органів безпеки.

У ч. 3 ст. 216 КПК України встановлено, що слідчі органів, які здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, здійснюють досудове розслідування злочинів, передбачених ст. 204, 209, 212, 212-1, 216, 219 КК України. Якщо під час розслідування зазначених злочинів будуть встановлені злочини, передбачені ст. 192, 200, 205, 222, 222-1, 358 КК України, вчинені особою, щодо якої здійснюється досудове розслідування, або іншою особою, якщо вони пов’язані зі злочинами, вчиненими особою, щодо якої здійснюється досудове розслідування, вони розслідуються слідчими органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства.

У ч. 4 ст. 216 КПК України визначено, що слідчі органів державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про державну службу», особами, посади яких віднесено до першої – третьої категорії посад, суддями та працівниками правоохоронних органів.

У ч. 5 ст. 216 КПК України йдеться про те, що у кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених ст. 209-1, 384, 385, 386, 387, 388, 396 КК України, досудове розслідування здійснюється слідчим того органу, до підслідності якого належить злочин, у зв’язку з яким почато досудове розслідування. Якщо під час досудового розслідування буде встановлено інші злочини, вчинені особою, щодо якої ведеться досудове розслідування, або іншою особою, якщо вони пов’язані зі злочинами, вчиненими особою, щодо якої ведеться досудове розслідування, і які не підслідні тому органу, що здійснює у кримінальному провадженні досудове розслідування, то в разі неможливості виділення цих матеріалів в окреме провадження прокурор, який здійснює нагляд за досудовим розслідуванням, своєю постановою визначає підслідність усіх цих злочинів.

Отже, ознайомившись зі змістом ст. 216 КПК України, можна констатувати, що законодавець не врегулював питання про персональну підслідність кримінального провадження про злочин, вчинений адвокатом. Адвокат не відноситься до службових осіб, які займають особливо відповідальне становище відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про державну службу», осіб, посади яких віднесено до 1-3 категорії посад. Він також не є працівником правоохоронного органу. Такий висновок можна зробити, виходячи зі змісту ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» [110].

Таким чином, визначати підслідність такого провадження потрібно, виходячи з предметної ознаки. Наприклад, якщо адвокат вчинив злочин, передбачений ст. 212 КК України, тобто ухилився від сплати податків, досудове розслідування має провадити слідчий орган, який здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

На наш погляд, правове регулювання даного питання має бути іншим. Законодавцю доцільно визначити персональну підслідність провадження про злочин, вчинений не тільки адвокатом, а і іншими особами, щодо яких у порядку, передбаченому главою 37 КПК України, здійснюється особливий порядок кримінального провадження, і які не займають особливо відповідальне становище відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про державну службу», не є суддями та працівниками правоохоронних органів.

Враховуючи те, що прокуратура вже не виконує функцію досудового розслідування, за виключенням випадку, передбаченого п. 1 Розділу 11 «Перехідні положення» КПК України, вважаємо доцільним, щоб досудове слідство щодо адвоката здійснювали слідчі органу державного бюро розслідувань. До дня введення в дію положення ч. 4 ст. 216 КПК України таке слідство мають провадити слідчі прокуратури.

Дослідивши проблему підслідності провадження про кримінальне правопорушення, вчинене адвокатом, перейдемо до розгляду питання про порядок повідомлення адвоката про підозру.

У ч. 1 ст. 276 КПК України зазначено, що повідомлення про підозру обов’язково здійснюється у порядку, передбаченому ст. 278 цього Кодексу, у випадках: 1) затримання особи на місці вчинення кримінального правопорушення чи безпосередньо після його вчинення; 2) обрання до особи одного з передбачених КПК України запобіжних заходів; 3) наявності достатніх доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Вся работа доступна по <a href=

" http://mydisser.com/ru/catalog/view/16778.html     " target="_blank">Ссылке</a>

</p>

 

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.