У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Вихідні методологічні підходи здійснення регулювання та нагляду банківської діяльності

Щоб чітко уявляти та окреслити напрямки сучасної парадигми банківського нагляду у світі та, зокрема, в Україні, необхідно детально зупинитися на самому механізмі здійснення нагляду та регулювання банківської діяльності. Згідно з нашими дослідженнями цей механізм охоплює цілі банківського регулювання та нагляду, зовнішні елементи й основні принципи ефективного банківського нагляду, методологічні підходи тактики нагляду за діяльністю банків відповідно до встановлених вимог і тактики ризик-орієнтованого нагляду. На основі такого дослідження нами будуть сформульовані найважливіші передумови ефективної реалізації механізму здійснення банківського нагляду в Україні та встановлено відповідність їх вимогам часу і світовим тенденціям. Деякі з перерахованих аспектів банківського нагляду розглянуті в окремих працях вітчизняних і зарубіжних науковців, таких як Любуня О., Раєвського К., Фроста С. та ін., однак запропонованого нами комплексного дослідження, що у сукупності аналізує представлені аспекти, в даних працях нема.

Отже, щодо основного завдання банківського регулювання та нагляду, переконані, що воно полягає в досягненні таких основних цілей:

  • цілiсність і адекватнiсть. Передбачає підтримку цілісної та адекватної банківської системи, яка б відповідала економічним і соціальним стандартам розвитку держави;
  • захист вкладникiв і кредиторiв банку. Передбачає захист клієнтів банку від неправомірної діяльності банківських установ і забезпечення професійного поводження з клієнтами та кредиторами банку;
  • здiйснення ефективної (в економічному та соціальному плані) діяльності. Передбачає розробку та надання банківським установам чiтких директив, а в разі необхідності і процедур, яких банкам необхідно додержуватися, а також заходів, яких необхідно вжити банкам для досягнення перших двох цілей.

Однак в окремих наукових працях зустрічається формулювання деяких із зазначених нами  цілей банківського регулювання та нагляду в якості неосновних або неявних цілей [350; 495-496]. А серед основних, або явних цілей банківського регулювання та нагляду тут називається:

  • співвiдносність витрат з благами. Передбачають, що нав’язувані регулюванням та наглядом витрати співвідносні із суспільним благом, яке одержується шляхом досягнення неявних цілей;
  • новаторство. Передбачає, що регулятивний та наглядовий пiдхід є достатньо гнучкий і забезпечує постiйні нововведення;
  • забезпечення правильного функцiонування ринку та цін. Передбачає, що визначені процедури та заходи не перешкоджають вільній конкуренції і не приводять до викривлення ринкових цін.

Ми вважаємо, що перераховані вище основні, або явні цілі (на думку окремих науковців) належать скоріше до наслiдків банкiвського регулювання та нагляду. А нами в якості найважливіших і найпріоритетніших розглядаються цілі банківського регулювання та нагляду, визначені на початку даного параграфа. Зрозуміло, що процес досягнення цих цілей сприяє виникненню та використанню різних регулятивних та наглядових тактик. Зокрема, можна виділити нагляд за виконанням банками встановлених вимог та ризик-орiєнтований нагляд (згідно з рекомендаціями Базельського комітету з питань банківського нагляду). Проаналізуємо детальніше сильні та слабкі сторони методологічних підходів названих тактик банківського регулювання та нагляду.

Вся работа доступна по <a href=

" http://mydisser.com/ru/catalog/view/19161.html  " target="_blank">Ссылке</a>

</p>

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.