У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Капітал банку в системі регулювання ризиковості банківської діяльності

Наглядові органи України відповідно до вимог часу поступово переходять до принципів ризик-орієнтованого нагляду, визначальною рисою якого є спрямовування потужніших наглядових ресурсів у ті сфери й об’єкти банківського сектора, де спостерігається підвищений ризик, що загрожує надійній та стабільній роботі банківської системи країни. Відповідно до правил ризик-орієнтованого нагляду основним джерелом покриття банківських ризиків, які за своєю суттю притаманні більшості банківських операцій, є капітал банку. Щоб забезпечити стабільну та надійну роботу банківської системи держави, наглядові органи повинні жорстко контролювати розмір банківського капіталу, щоб дотримувалася його мінімальна величина, необхідна для покриття взятих на себе банком ризиків.

Питання визначення оптимального рівня достатності капіталу банківських установ бентежить науковців різних країн протягом довгого періоду часу. Зокрема, праці таких учених, як З. Васильченко, О. Хаб’юка, В. Тичини, О. Задніпровської, Ж.-М. Гольє розкривають певні теоретичні та практичні засади обґрунтування та визначення достатності капіталу банків для надійної та стабільної їх роботи. Ми ж поставили собі за мету визначити нові правила та підходи у визначенні достатності капіталу банківських установ України через осмислення сучасних вимог Базельського комітету з питань банківського нагляду, викладених у новій редакції Міжнародної конвергенції оцінки капіталу і стандартів капіталу (виправлена версія), - так званій угоді Базель ІІ [102], а також у нових стандартах регулятивного механізму, названих Базелем ІІІ [107].

Зрозуміло, що національні наглядові органи розробляють власні методики визначення достатності капіталу банківських установ, проте є певні міжнародні стандарти у цій сфері, на які спираються наглядовці провідних країн світі. Найважливіший світовий стандарт у цій сфері - названі вище угоди Базель ІІ та Базель ІІІ, а також не варто забувати про попередню Міжнародну конвергенцію оцінки капіталу і стандартів капіталу Базельського комітету з питань банківського нагляду (Базель І), оскільки наступні документи не відміняють положень попередніх, а лише доповнюють їх. Ці фундаментальні документи Базельського Комітету створюють теоретичну та практичну базу для визначення оптимального рівня банківського капіталу наглядовими органами різних країн світу залежно від економічних  і етнічних умов розвитку.

Базельські документи - це фундаментальні науково-практичні розробки міжнародних наглядових організацій, запровадження яких у банківську практику країн дозволить підняти банківське регулювання та нагляд на якісно вищий та ефективніший рівень.

Однією з найголовніших відмінностей Базеля ІІІ являється перехід від рекомендацій до вимог, за невиконання яких передбачена відповідальність. Банки, які не зможуть привести свою діяльність у відповідність до вказаних вимог, будуть вимушені зменшувати розміри бонусних виплат та скоротити виплати дивідендів за акціями.

Базель ІІІ складається з трьох основних компонентів: реформа капіталу, новий порядок щодо ліквідності, системний ризик і взаємопов’язаність, при чому два останні репрезентовані Базельським Комітетом вперше. В свою чергу перший елемент – реформа капіталу - представлений декількома положеннями: якість капіталу, охоплення ризиків, контролювання фінансового важеля (ліверіджу), буфери. Два останні положення першого елементу також є новими для Базеля.

Базель ІІ складається з трьох так званих опор: мінімальні вимоги до капіталу, наглядовий процес і розкриття інформації для підтримки ринкової дисципліни. Як і в Базелі І, мінімальні вимоги до капіталу залишаються найважливішим елементом даного документа. Та поряд із цим, у Базелі ІІ підкреслюється значимість і роль наглядового процесу. При цьому особливого значення набуває формалізація банківського нагляду, оскільки нова угода дозволяє прогресивнішим банкам замість стандартизованих методів і єдиної класифікації ризиків використовувати системи внутрішніх рейтингів для розрахунку мінімальних вимог до капіталу.

Як і в Базелі І, в новій угоді дотримання мінімальних вимог до достатності капіталу банків традиційно залишається найважливішою складовою пруденційного нагляду. Мінімальні вимоги до капіталу банку пов'язані з величиною прийнятих ним ризиків, оскільки за рахунок капіталу та загальних резервів банківська установа повинна покривати втрати від неочікуваних збитків. Очікувані збитки ж повинні покриватися спеціальними резервами банку.

Вся работа доступна по <a href=

" http://mydisser.com/ru/catalog/view/19161.html  " target="_blank">Ссылке</a>

</p>

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.